Michaela Drábková je autorkou knihy Znaková řeč pro psy a zakladatelkou značky Pes Parťák. Jako průvodce k “umění komunikace” mezi člověkem a pejskem podporuje nejen pejskaře od výchovy a tréninku […]

Michaela Drábková je autorkou knihy Znaková řeč pro psy a zakladatelkou značky Pes Parťák. Jako průvodce k “umění komunikace” mezi člověkem a pejskem podporuje nejen pejskaře od výchovy a tréninku k objevení hlubšího vztahu založeného na větší srozumitelnosti člověka, klidném sdílení a příjemnější komunikaci. Máte již pejska, se kterým si přejete zlepšit soužití nebo si plánujete pejska pořídit?  Přečtěte si v našem rozhovoru důležité postřehy vhodné jak začátečníkům, tak i pokročilým chovatelům.

Kdy je ideální čas na pořízení pejska?

Až je člověk připraven na odpovědnost, která trvá někdy i více než 18 let. I během pejskova stáří je ochoten mu dávat čas a pozornost a počítat s omezeními, které s vlastnění psa souvisí. Je také důležité počítat s tím, že když si starší lidé koupí velkého psa, budou ho muset třeba po 18 letech. fyzicky odnést například k veterináři. Měli bychom počítat i s nepředvídatelnou změnou situace, aby měl pes někoho, kdo by se o něj postaral, i když my nemůžeme. Před pořízením pejska se vždy zamyslete nad těmito dvěma otázkami: Proč vlastně psa chci?” a “Mám skutečně možnosti se o něj postarat tak, jak bych si přál, aby se někdo staral o mě?”

Pro které plemeno se rozhodnout?

Důležitým faktorem je zázemí. To ovšem neznamená, že když máme dům se zahradou, nebudeme muset se psem chodit ven.  Důležité je řešit i to, kolik máme na pejska času a jestli jsme ochotni ten čas věnovat našim společným aktivitám na rozdíl od toho, aby on jen vyplňoval náš čas. Je proto důležité si uvědomit, jestli s pejskem chceme spolupracovat a s jakým záměrem si ho kupujeme. 

Například pokud hledáme parťáka na společné výlety, víme, že hledáme hlavně větší energická plemena jako jsou ohaři, či vlčáci nebo klidně i rozměrově menší plemena, která mají předpoklady spíše k běhání a k větším aktivitám. Zvažujte rysy a predispozice plemene co se týká aktivity, míry energie a nutnosti práce, protože některá plemena potřebují více aktivity než jiná. Důležité je zvážit i naší osobní situaci, např. financování veterináře, krmení a další nutnosti včetně městských poplatků. 

Pokud už máme jasno, jaký typ pejska se k nám hodí, jak tedy vybrat plemeno podle povahy?

Na internetu můžeme najít různé testy, či jiné zajímavé informace o psech. Existuje také mnoho knih, kde se dají psí charakteristiky dohledat a nebo je také dobrá konzultace s odborníkem či chovatelem. Před finálním rozhodnutím doporučuji se jít podívat na různé akce či výstavy pejsků a zaměřit se na to, které plemeno se jak chová, nebo zda-li se k naší rodině hodí. Jak v rámci specifikace, tak v rámci našeho očekávání. Častá očekávání pro větší pohodlí jsou například, že pejsek nebude línat. Pomocí této vylučovací metody se vám zužuje výběr, čímž se dostanete blíže k cíli. 

Pokud si člověk již vybral plemeno, zajděte se podívat a poradit do chovatelské stanice o charakterových rysech během života, a ne jenom při narození. Při výběru je dobré si vybrat prověřenou chovatelskou stanici nebo “zodpovědný” útulek. Před koupí psa z útulku prvně doporučuji s ním trávit nějaký čas a okoukat jeho povahové i jedinečné rysy, které mohl získat během svého dřívějšího života a zaměřte se také na vlastní vztah právě k tomuto pejskovi. 

O psech z útulku toho nevíme moc, převážně co se týče jejich historie. Je vhodné tedy vybrat pejska z útulku k rodině?

Důležité je se o pejskovi pobavit s ošetřovateli. Vědět odkud takový pejsek pochází a je dobré s pejskem strávit osobně nějaký čas. Informace, které dostanete na internetu, nebo po telefonu nemusí být 100% pravdivé nebo odpovídající realitě. I přesto, že mezi námi a pejskem může vzniknout hned od začátku silné pouto, mohou nastat situace, se kterými si pejsek neví rady. Pejsek může být nedůvěřivý, protože právě člověk je většinou důvod, proč pejsci končí v útulcích. I nechtěné chování lze díky dobrému zázemí psy odnaučit. Pejsek z útulku může být vhodný i pro rodiny s dětmi, ale návštěva pejska a seznámení je v tomto případě nutností. 

Když už si koupíme domů pejska, jak bychom měli začít s jeho výchovou?

Trénink a výchova je to, co nezačíná na cvičáku. Nejdůležitější je zvládnout společnou komunikaci a nastavení “pravidel” v rodině neboli ve smečce. Ta začíná ihned od momentu, kdy se poprvé setkáte u chovatele. Člověk se pro pejska stává jeho smečkou a začne se mezi nimi budovat vztah. My se společně právě velmi konkrétně věnujeme zlepšení umění komunikace mezi člověkem a psem pro jejich každodenní život tak, aby později i výchova a cvičení byla pro obě strany jednodušší. 

Pro pejsky jsme my lidé velmi složití na pochopení, protože se vůbec nestaráme o detaily, které pes potřebuje ke svému správnému chování vědět. Například přivedeme pejska domů a řekneme mu: „Tohle je tvůj domov” (a někdy ani to ne). Ale pejsek je zmatený, protože jsme ho doma neprovedli a on neví, co jeho domov znamená. Je důležité mu ukázat, co je jeho, co je naše a kam nesmí chodit, co se kousat může a co ne a to, co nám společně vyhovuje. Když dáme pejskovi najevo, co si přejeme, aby dělal, on to pochopí a bude si to pamatovat – takto neviditelně proběhla mezi námi komunikace. Já tomu říkám dohoda. 

Člověk většinou spoléhá na povely, což já vnímám jako jednostranné přání, které má pes splnit. I praxe mi potvrzuje, že pokud člověk vysílá pouze povel, ne dohodu, tak to v partnerství se psem mnohdy působí neporozumění a pejsci poté nedělají, co člověk chce.Mnohem jednodušší je budovat vztah s respektem a v důvěře, nastavit společně dohody fungování, abychom spolu mohli jako smečka bez problémů existovat a rozumět si i v různých dalších společných aktivitách.

Jak bychom měli tedy začít se psem komunikovat?

Srozumitelně, jednoznačně a laskavě. Což není pro nás lidi přirozené, ale každý to zvládne. Je to velmi individuální, už jenom proto, že každý pejsek pochází z jiného prostředí a každý je naučený na jiné věci. Nejdůležitější je, se v rodině domluvit, jaká budou nastavená a neporušovaná pravidla, co přesně budeme všichni od pejska očekávat. A také hlavně co všechno ho přesně potřebujeme naučit pro příjemné soužití. Rozmyslete si také jak během dne časově budete fungovat, kdo zajistí jakou péči, procházky, krmení atd.

Pokud pejska budete chtít naučit, že má čůrat venku, tak ho to učte ihned od začátku. Návodem vám může být tento postup: Pejska pozorujte, a když poznáte, že potřebuje ven, vezměte ho ven, řekněte mu povel/dohodu „Čůrej,” (protože i na tento povel se pejsek dokáže naučit a pochopí, co po něm chcete. Spojí si slovo s čiností.). Když potřebu vykoná, nejdůležitější je pejska pochválit, aby věděl, že to, co právě udělal dělá dobře. 

Kdy je tedy dobré s pejskem začít trénovat a učit nové povely?

Většinou lidé začnou s pejskem cvičit nové povely až po tom, co si pejsek zvykne na člověka, nebo některé cvičáky fungují od půl roku. S nastavením komunikace je však třeba začít co nejdřív. Když to pejska začneme učit okamžitě v rámci každodenního fungování, tak vám to velmi ulehčí práci, výchovu i trénink. Například když uvidíme štěňátko, jak leží, řekneme mu povel „lehni,“ a pochválíme ho za to, že leží. Pejsek si spojí, co mu říkám s aktivitou a naučí se ho. Když vaše slovo (povel) spojíte pro pejska ještě s přirozenou Znakovou řečí, bude váš výsledek ještě rychlejší a příjemnější.

Pokud by vás dále zajímalo téma umění komunikace se psy, která zlepšuje výchovu, trénink a každodenní soužití, neváhejte navštívit web Pes parťák, kde najdete mnoho inspirace v rozhovorech a videích z rozhlasů i televize. Nebo si přečtěte praktickou příručku pro porozumění Znaková řeč pro psy, kde se dozvíte, jak vytvořit srozumitelný povel (nebo lépe v partnerství s pejskem dohodu), aby pejsek poslouchal okamžitě a ve všech situacích.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka