Kočka je poměrně běžným domácím mazlíčkem. Každý ví, jak vypadá a každý z nás si pravděpodobně někdy nějakou pohladil. Víte, kolik může taková kočka vážit? Hodně se to liší, v […]

Kočka je poměrně běžným domácím mazlíčkem. Každý ví, jak vypadá a každý z nás si pravděpodobně někdy nějakou pohladil. Víte, kolik může taková kočka vážit? Hodně se to liší, v tomto článku se vám představí největší domácí kočky. 

První z velkých ras koček je Ragdoll. 

Je to asi nejznámější a nejrozšířenější plemeno velkých koček u nás. Jejich velikost se sice postupně zmenšuje, ale i tak mohou vážit až deset kilo. Tyto kočky jsou společenské, mají rády lidi a dobře vychází s dětmi. 

Mainská mývalí kočka

Původně bylo toto plemeno vyšlechtěno jako pracovní, pro co nejlpeší lov myší. Jméno mají podle medvěda mývala, protože mají huňatý ocas. Tyto kočky mohou vážit až 12 kilo a s ocasem měřit až jeden metr. 

Norská lesní kočka je dalším z velkých plemen. 

Tyto kočky mají mohutné tělo, dlouhé nohy a huňatý ocas. Mohou vážit až osm kilo. Zajímavostí je, že dokáží spát hlavou dolů. 

Savanová kočka

Toto plemeno je známé především v USA, vzniklo křížením kočky domácí a servala, severoafrické kočkovité šelmy. Kočky jsou štíhlé, ale rozhodně ne drobné, délkou těla s ocasem dosahují až jednoho metru a váží až 10 kilogramů. Jsou učenlivé a přátelské. Snadno si zvyknou i na procházky v postroji či na vodítku. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/bydleni/jak-na-to/clanek/velka-plemena-kocek-jako-domestikovane-selmy-40095446

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka