Pomalu přichází jaro a s ním i mnoho nabídek letních táborů pro děti. Pokud uvažujete nad tím, že své dítě na některý tábor přihlásíte, přečtěte si několik nezbytných informací, bez kterých […]

Pomalu přichází jaro a s ním i mnoho nabídek letních táborů pro děti. Pokud uvažujete nad tím, že své dítě na některý tábor přihlásíte, přečtěte si několik nezbytných informací, bez kterých se při výběru neobejdete.

Jaký typ tábora je vhodný

Ze všeho nejdůležitější je si uvědomit, na jaký typ tábora chcete vlastně své dítě poslat. Existuje totiž mnoho typů různorodých táborů ať už v přírodě, nebo ve městě. Zda volíte radši vzdělávací nebo prostě městskou verzi, určitě neváhejte vybírat například mezi příměstskými tábory. Ty mají své zaměření nejen na kulturní a vzdělávací, ale také například sportovní program. Mezi nejčastější typy táborů v přírodě řadíme tábory chatkové a stanové. Děti se zde učí týmovým pracím, vzdělání v ohledu přírody a ekologie a do jisté míry i osamostatnění. Pokud ovšem vyhledáváte větší dobrodružství, podívejte se i na variantu putovních táborů. Kromě maximálního osamostatnění a sebepéče se dětem dostává nadměrný příval nepředstavitelných zážitků a zkušeností, které by v běžném životě neměli šanci získat. Dnešní doba nabízí nebývalé možnosti i v ohledu sportovního zaměření. Děti mohou navštívit tábory speciálně zaměřené ať už například vodácké, parkurové, koňské a další.

Zkrátka před tím, než se rozhodnete své děti poslat na jakýkoliv typ táboru, zvažte jejich zájmy i fyzické a psychické schopnosti. Přece jenom tábor by pro dítě neměl přinášet žádný stres ale naopak radost a zábavu. Neváhejte se o náročnosti daného tábora pobavit i s vedoucími, kteří vám dokáží poradit, zda je tábor pro vaše dítko vhodný.

S kamarády, nebo bez?

děti

Velmi často je lepší, když na tábor jedou alespoň dva kamarádi, kteří se znají. Ovšem neznamená to, že by děti neměli jezdit na tábory samy. Je třeba zvážit jejich schopnosti zapadání do kolektivu a vytváření nových přátel. Mnoho dětí by potvrdilo, že jsou nakonec rády, že se během tábora na nikoho neupínaly, a tak měli šanci seznámit se s více novými kamarády. Jedná-li se například o více introvertní povahy, nejprve je lepší zvážit, zda je pro ně vhodné tábory navštěvovat. Pokud ano, nebude na škodu, když si dítě jednoho kamaráda vezme s sebou, popřípadě bude na místě alespoň někoho znát.

Fyzické nároky

Určitě je podstatné řešit fyzickou stránku a náročnost před odjezdem. Tábor je nejen pro děti velmi náročný, a to zvláště když dítě není zvyklé fungovat celý týden v kuse s nadměrnou aktivitou. Je třeba se zaměřit i na otázky, které by během pobytu dítěti mohly způsobit různě závažné problémy. Nebojí se tmy? Je dostatečně samostatné? Nemá nějaké další problémy? Veškeré odpovědi na tyto otázky mohou být rozhodujícím faktorem ve volbě typu tábora. Zkušení vedoucí dovedou mnohé problémy vašeho dítěte vyřešit. Musíte je o nich ale předem informovat. Rozhodně žádné sebemenší problémy před vedoucími nezatajujte. Všechno se dá nějakým způsobem řešit. Když vedoucí nevědí, na co si dávat pozor, vznikají pak leckdy mnohem závažnější potíže. 

Seznámení

Je poměrně důležité, abyste se předem seznámili s vedoucími. Díky tomu víte, co máte od tábora čekat a něco vás jen tak nepřekvapí. Je výborné, má-li dítě šanci se setkat s budoucími kamarády ještě před  odjezdem na tábor. Někteří pořadatelé táborů dělají ještě v červnu setkání s rodiči, nebo dokonce víkendové srazy účastníků. Pro děti se naskytuje jedinečná šance se s kolektivem kamarádů i vedoucích seznámit ještě před samotným táborem.Pokud by vás zajímaly další důležitá opatření, která je lepší před odjezdem na tábor dodržovat, přečtěte si náš web. Proč by děti měly jezdit na tábory se například dočtete v rozhovoru s táborovou vedoucí. Nebojte se také obrátit na vedoucí a organizátory dětských táborů. Nejen díky své povětšinou dlouhodobé zkušenosti vám dokáží poradit, ale také dát cenné rady a tipy do budoucna.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka