Lidé mají domácí mazlíčky čistě pro radost. U zvířat známe příklady, kdy žijí různé druhy zvířat v zájemné symbióze, protože se potřebují, například mravenci a mšice. V tomto článku se […]

Lidé mají domácí mazlíčky čistě pro radost. U zvířat známe příklady, kdy žijí různé druhy zvířat v zájemné symbióze, protože se potřebují, například mravenci a mšice. V tomto článku se ale zaměříme na zvířata, která spolu žijí podobně jako člověk se svým mazlíčkem. 

Jedním z takových případů jsou gorily, konkrétně je známý případ gorily Koko, napdrůměrně inteligentní samice, která měla jako svého domácího mazlíčka kočku. Často si spolu hrály a Koko se ke kočce chovala velmi citlivě. Protože se Koko naučila znakovou řeč, její ošetřovatelé zjistili, že kočku pojmenovala Koule, podle znaků, které ve vztahu k ní používala. Během svého života měla Koko ještě několik koček. 

Dalším známým příkladem je zvířecí přátelství kozla Jacka a koně Charlieho. O slepého koně se začal starat kozel ze stejné farmy. Byl při tom nápadně podobný slepeckému psovi. Všude koně doprovázel, upozorňoval ho na nebezpečí a pomáhal mu v obtížném terénu. Podle majitelů farmy se od sebe tito dva kamarádi téměř nehnuli dlouhých 16 let. 

Posledním kuriózním příkladem jsou sklípkani, kteří mají jako mazlíčky malé žabky. Důvodů k nesežrání žabek má pavouk několik: nechutnají moc dobře, naopak jsou často plné obranných toxinů.

Zároveň je jejich vztah oboustranně výhodný. Žabka může hodovat na zbytcích zpavoučích kořistí a navíc ji pavouk chrání před většími nepřáteli. Na oplátku žabka likviduje drobný hmyz, který ničí pavoučí vajíčka kladením larev. Parosnička se zkrátka chová, jako když pes hlídá děti svého pána.

Zdroje: https://www.horsenation.com/2013/10/24/tearjerker-alert-horsegoat-friendship-will-make-you-cry/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koko_(gorila)

https://www.moulik.cz/zajimavosti/kdyz-zvirata-maji-domaci-mazlicky-331696

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka