Vánoce bez cukroví si spousta lidí nedokáže představit. Je to tradice, která nesmí vymizet, avšak vzrůstající ceny energií a surovin spoustu lidí odrazuje péct doma, ale ani kupované cukroví není […]

Vánoce bez cukroví si spousta lidí nedokáže představit. Je to tradice, která nesmí vymizet, avšak vzrůstající ceny energií a surovin spoustu lidí odrazuje péct doma, ale ani kupované cukroví není nejlevnější variantou.

Pečení je tradice

Vůně pečeného cukroví, nebo ta pravá vánočka, kdy v ní nesmí chybět hrozinky, mandle, kandované ovoce a nešetříte na žádné ingredienci. Když se maminky, babičky a děti společně před Vánoci sejdou v kuchyni a pod jejich rukama projde nespočet plechů na pečení a několik druhů těst? Je to minulost, nebo i v této době, kdy narůstající ceny ničí psychiku lidí, bude tato tradice udržována? Recepty, které se předávají z generace na generaci, kdy ty nejlepší vanilkové rohlíčky právě máte vy, protože každý má svůj fígl při pečení. Historie by nás zavedla přibližně až k 16. století, kdy se dětem dávaly postavičky z ovoce, postupem času se měnily suroviny i podoba.

Lucie Zemanová

Tradiční české cukroví, foto: Max Pixel

Kupované ušetří čas, ale ne peněženku

Pokud jste zastánci kupovaného a chcete šetřit čas, je potřeba si dané cukroví objednat s předstihem, protože prodejci dost často mají stop stav objednávek hodně brzo. Ceny se mohou lišit při zakoupení u soukromého cukráře a cukroví, které projde tovární výrobou, do obchodních řetězců. Sto lidí sto chutí, každý má svůj názor na to, které je chutnější, ale u většiny vyhrává to od soukromých cukrářů, i když cena kila cukroví letos může být i tisíc korun a více.

Levnější neznamená chutnější

Kokosky, perníčky, linecká kolečka, úly, medvědí pracny a další cukroví, které nesmí chybět na prostřeném vánočním stole v každé domácnosti. Jenže každá rodina má jiný recept, i když jsou všechny tak obdobné, cukroví je vždy chuťově jiné, ať už navštívíte sousedy, nebo babičku. Proč to cukroví nemám stejný, když mám od tebe recept? Na tuto otázku se ptá spousta hospodyněk a odpověď je tak jednoduchá. Hlava napovídá, sáhnu po levnější značce mouky, másla, nahradím vanilkový lusk jen vanilkovým aroma, ale to může být přesně ten kámen úrazu celé chuti, i vejce kupované místo domácích můžou hodně ubrat na celkovém výsledku. Každá trouba peče jinak, je rozdíl zda použijete troubu u kamen, nebo elektrickou troubu. Dnešní domácnosti mají spíše elektrické trouby a proto tradiční recept od babičky, která používala troubu kamnovou, je potřeba mít ozkoušený předem a mít tak vychytaný čas a program pečení. Proto není cukroví, jako cukroví, každý ho máme jiné, pokud není tedy koupeno z jedné řetězové výroby. Avšak stále platí u většiny lidí, i když ceny neustále stoupají, že domácí cukroví je domácí, i kdyby si měli upéct pouze jen jeden oblíbený druh.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka