Citace Franze Kafky a také motto 29. ročníku Svět knih 2024, který se uskutečnil v Praze od čtvrtka 23. do neděle 26. května. Poslechnout si přednášku s pohledem na Křižíkovu […]

Citace Franze Kafky a také motto 29. ročníku Svět knih 2024, který se uskutečnil v Praze od čtvrtka 23. do neděle 26. května. Poslechnout si přednášku s pohledem na Křižíkovu fontánu, posedět na debatě ve stanu Karla Čapka či si osahat nespočet knih s krásnými obálkami a poutavými tituly, to vše nám nabídl veletrh v Holešovicích.

Na jeden den hostem tohoto světa byla pro mě čest

Od firmy Powerprint jsem díky svým vydaným knihám Do Pelíšku se zvířátky, Rýmovačky se zvířátky nebo Foto-deník zápisník a hlavně zúčastněním se soutěže o vydání nového titulu, mohla těšit z pozvání a volné vstupenky na tuto událost. Ročník 2024 nalákal tisíce návštěvníků a já mohla být jedním z nich, což pro mě byla velká čest. Cesta do Prahy a právě na tento veletrh měla svůj cíl a to přednáška od Powerprintu, která se zaměřuje na projekt Bookla, vydej si knihu sám. Poutavá půlhodinová přednáška o tom, jak je snadné knihu vydat, prodávat, ale jak je třeba obtížné najít strategii pro marketingovou reklamu, když si knihu zastupujete jako sám autor, mě pohltila natolik, že ani nevím, kam ten čas utekl. Soutěž jsem sice nevyhrála, ale i tak jsem si odnesla dárkovou tašku od společnosti, s možností slevy na vydání svého titulu. Čas tady tak rychle plynul, že jsem měla co dělat, abych od rána s otevřením bran o půl desáté vše stihla zhlédnout.

svět knihy

Kdo si myslí, že veletrh knih je nuda, může být  na omylu

Milovníci knih, komiksů a deskových her, ale i přednášek, besed a autogramiád, toto místo navštívili jako jednotlivci, nebo se školními výlety. Jakožto jednotlivec, který nikdy na takovém veletrhu nebyl, jsem si to naprosto užívala. Pořadatelé přichystaly pět výstavních hlavních sálů nabitých knižními tituly. Od těch nejznámějších nakladatelství a vydavatelů, kdy jsem měla tu čest si projít novinky, ale i jejich stálé nejvyhledávanější tituly či deskové hry, po začínající autory a jejich díla. Cítila jsem se, jako Alenka v říši divů. Každý stánek jsem si prošla, kdyby to šlo, tak i každou knihu vzala do ruky, jak mě tento veletrh pohltil. Přes deset nachystaných sálů pro přednášky a debaty, kterými prošli na autogramiády nejrůznější spisovatelé, nakladatelství hovořila o svých dosavadních úspěších a neúspěších, nebo známí herci měli zde tu možnost hovořit o svých knihách, zkušenostech v oblasti herectví a mnohem více. Každý sál nesl významné pojmenování například sál Karla Čapka, sál Václava Havla, sál Boženy Němcové. Pro dětské návštěvníky byl velkým lákadlem stánek s Českou televizí a jejich Déčko program, nebo venkovní prolézací atrakce či možnost využití dětského koutku, kde jste s pohodlím mohli v bezpečí ponechat své děti, o které bylo dobře postaráno a projít si celý veletrh, aniž by se děti nudily. Ani o dobré jídlo a pití nebyla nouze, a tak posedět z některých připravených tematických kavárniček, mě příjemně potěšilo. S dobrou kávou jsem se však přesunula na besedu s populárním lékařem letecké záchranné služby a urgentního příjmu Markem Dvořákem, kterého sleduji na sociálních sítích a byla to taková tečka na závěr. Ač nerada s časovou rezervou jsem ve čtyři odpoledne odjížděla obohacená přednáškami, zakoupenými novými knihami a s pocitem, že jsem nebyla na tomto veletrhu Svět Knihy Praha naposled a budu se těšit na příští jubilejní třicátý ročník.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka