Má vaše dítě ve škole problémy se soustředěním? Pletou se mu písmenka, nebo je pro ně počítání strašákem? Pomoci vám může pedagogicko psychologická poradna (PPP). Poradenství dnes už běžně doplňuje […]

Má vaše dítě ve škole problémy se soustředěním? Pletou se mu písmenka, nebo je pro ně počítání strašákem? Pomoci vám může pedagogicko psychologická poradna (PPP). Poradenství dnes už běžně doplňuje kompetence školy a poradci vám s výše zmíněnými věcmi mohou profesionálně pomoci. Děti měly ve škole podobné potíže vždycky, a dnes už víme, jak s nimi lépe pracovat. Každé dítě se vyvíjí trochu jinak, stejně jako má každé z nich jiné silné stránky, a to je správně.

Pokud vám tedy škola doporučila návštěvu PPP, rozhodně to neznamená, že je vaše dítě problémové, málo inteligentní apod. Co vlastně můžete v poradně čekat? 

Do poradny je dítě posláno většinou z několika důvodů, některé byly zmíněny v úvodu.  Buď má problémy ve čtení, psaní, matematice nebo jiné školní dovednosti, nebo se ve škole nechová úplně tak, jak je vyžadováno. Někdy učitelé zaznamenají náhlou změnu v chování dítěte, která se jim zdá neobvyklá. V poradně se také řeší nadání a talenty dětí, a jak je správně rozvíjet. 

Před sezením nemusíte být nervózní, pracovníci v poradně jsou zkušení a budou se dítěti i vám snažit co nejlépe pomoci.

Při objednání do poradny se vás pracovník zeptá na základní údaje, aby měl představu o tom, s kým se setká. Někdy dostanete za tímto účelem online dotazník. Je možné, že dostanete termín až za delší dobu, i několik měsíců, poradny jsou totiž často velmi vytížené. 

Po příchodu do poradny se nejdřív poradce vás i vašeho dítěte zeptá na všechno, co o vaší situaci ještě neví. Bude si s dítětem chvíli povídat, a pak začne vyšetření. To bude samozřejmě vypadat různě podle toho, s čím dítě přichází, obecně se ale testy pro děti skládají z různých úkolů zahrnujících kreslení, opakování slov nebo úkonů, třídění barev…

Až vám poradce bude sdělovat výsledky (do poradny se většinou chodí na jedno až dvě sezení), mělo by u toho být i vaše dítě. Poradce vám oběma vysvětlí, co výsledky vyšetření znamenají. Probere s vámi doporučení, jak s dítětem dál pracovat, co mohlo být příčinou jeho problémů ve škole atd. Měli byste odejít domů s tím, že víte, co dál dělat. 

Nejdůležitější na celém procesu je, aby se dítě necítilo, že mu nic nejde, všechno pokazí… Děti, které mají ve škole nějaké potíže se často stydí, spolužáci se jim posmívají apod. Proto vaším (a poradcovým) hlavním úkolem je dát dítěti najevo, že se na něj nezlobíte, být trpělivý při učení s ním, a hledat společně věci, které mu jdou, ve kterých může vyniknout. Každé dítě takové schopnosti má. 🙂

Seznam pedagogicko-psychologických poraden na Vysočině:

Třebíč: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-trebic-0

Jihlava: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-jihlava-0

Havlíčkův Brod: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-havlickuv-brod-0

Pelhřimov: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-pelhrimov-0

Moravské Budějovice: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-moravske-budejovice-0

Žďár nad Sázavou: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-zdar-nad-sazavou-0

Velké Meziříčí: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-velke-mezirici-0

Bystřice nad Pernštejnem: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-bystrice-nad-pernstejnem-0

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka