Letní tábory u koní jsou stále oblíbené. A Vysočina nabízí pro prázdniny v sedle skvělé podmínky. Většina táborů není jen o projížďkách. Děti se učí také péči o koně a správnému […]

Letní tábory u koní jsou stále oblíbené. A Vysočina nabízí pro prázdniny v sedle skvělé podmínky. Většina táborů není jen o projížďkách. Děti se učí také péči o koně a správnému přístupu k nim.  Tradičním „koňským“ táborem jsou Hříbata Řídelov, který má více než třicetiletou tradici. Jeho pořadatelem je Jezdecký klub Třešť a jako vždy proběhne na tábořišti v obci Řídelov nedaleko Telče.

 „Cílem tábora je v dětech probudit lásku ke koním, a ukázat jim, že není důvod mít z koní obavu. Během celého programu se snažíme dětem věnovat individuálně, a každému pomoct s tím, co mu třeba dělá trošku problém”, říká Nikča, jedna z vedoucích, která je na táboře nedílnou součástí již od dětství. 

Jezdecký klub Třešť

„Od malička jsem docházela na kroužek do Jezdeckého klubu, takže jsem automaticky jezdila i na tábor do Řídelova. Potom jsem začala na tábor jezdit jako instruktor u koní. Léto bez tábora si neumím představit úplně stejně, jako život bez koní. Oběma věcem se věnuju moc ráda”, dodává Nikča. 

Tábor probíhá ve dvou červencových bězích. Konkrétně od 7. do 13. a od 14. do 20. července. V rámci tábora se děti mohou těšit na vyjížďky s koňmi, kdy se společně vydají například k Velkému pařezitému rybníku a samozřejmě také na výcviky. U koní se dětem věnují vedoucí, kteří mají patřičné trenérské licence. Účastníci tábora jsou tak u koní v bezpeční a v dobých rukou. 

„Snažíme se dětem vyjít vstříc, a vždycky se zařídit podle toho, co jednotlivec preferuje. Když někdo nechce klusat nebo cválat, ale chce jít jenom krokem, nikdo děti do ničeho nenutí”, zmiňuje Markét, která se stejně jako Nikča věnuje jezdectví od malička. 

Jezdecký klub Třešť

Vedle jezdecké části tábora čeká na táborníky mnoho aktivit a her v rámci celotáborové hry. „Já osobně mám celotáborovky rád. Baví mě tábor provázat nějakým příběhem, a je super, když se do toho všichni s nadšením zapojíme. Je to rozptýlení jak pro děti, tak i pro nás vedoucí. Díky celotáborovkám se vracíme zpět do dětských let. Letos máme na provním běhu téma „Lego Ninjago” a na druhém prožijeme týden podle animáku „V hlavě”,“ uzavírá Honza, dlouholetý hlavní vedoucí tábora.

Jezdecký klub Třešť, to ale není jen tábor. Během roku – každý pátek – funguje jezdecký kroužek. Pokročilejší jezdci potom mají možnost docházet na individuální tréninky. Ty jim pomohou ke splnění podmínek Zkoušky základního výcviku jezdce.

Více informací o jezdeckém klubu z Třeště najdete na webových stránkách nebo na facebooku.

+ posts

šéfredaktor