Přemýšleli jste někdy o tom, jak probíhá studentský život například u našich cizojazyčných sousedů? Pokud ano, možná jste netušili, že takový život si můžete vyzkoušet i na vlastní kůži. V současnosti […]

Přemýšleli jste někdy o tom, jak probíhá studentský život například u našich cizojazyčných sousedů? Pokud ano, možná jste netušili, že takový život si můžete vyzkoušet i na vlastní kůži. V současnosti existuje už mnoho mezinárodních organizací, které nabízí různě dlouhá studium nejen po celé Evropě, ale i ve vzdálenějších zákoutích naší planety. Jednou z takovýchto společností je i organizace AFS. 

Co je to AFS a kam se s nimi mohu podívat?

AFS

AFS je mezinárodní nevládní a nezisková společnost která nabízí nespočet studijních programů po celém světě. Svou cílovou destinaci si v rámci programu můžete sami vybrat asi z padesáti pěti zemí ležících v Evropě, Asii, Severní i Jižní Americe, nebo dokonce v Oceánii. I samotná délka studia je volitelná. Celkem si můžete délku svého pobytu vybrat ze tří variant. Středoškoláci a mladší studenti volí mezi deseti a tří měsíčním pobytem. Pro studenty vysokých škol je na výběr navíc semestrální program.

Letní kurzy

Pokud byste chtěli vycestovat sami na delší dobu do zahraničí, ale nechcete společně s cizojazyčnými studenty navštěvovat místní školy, AFS počítá i s touto variantou. Nabízí proto měsíční letní jazykové kurzy. Během prázdnin můžete stále poznávat další kultury, a přitom nevynecháte žádné dny ve vaší současné škole. 

Ubytování je také součástí studijního programu

Ubytování v hostitelské rodině je nedílnou součástí studentské cesty za poznáním cizího jazyka. Nejen že studenti poznají kulturu od základní sociální skupiny. Rodina je pro vás zároveň jakýmsi ukotvením a možností pomoci v nesnázích. 

Jak se vybírá rodina? Před odjezdem podstoupíte hned několik sezení a dotazníků s dobrovolníky a dalšími členy organizace. Ti si doplní důležité informace, které vám například chyběly v rozsáhlé přihlášce a sestaví si tak jednoduchý obrázek o vaší povaze, preferencích a stylu života. Podle těchto kritérií následně vybírají hostitelskou rodinu ve vámi vybrané destinaci. Nemusíte se bát, že si například s vaší hostitelskou rodinou nesednete. Stejné pohovory a dotazníky totiž podstoupí i vaše budoucí rodina, a tak budete mít s největší pravděpodobností podobné zájmy i další návyky. Tak jako si rodina částečně vybere vás, podle fotek a dopisu o vašem životě, který nahrajete k přihlášce, můžete si i vy částečně vybrat svou rodinu. Po tom, co se vám najde ideální rodina, můžete ji stále z různých důvodů odmítnout a požádat členy AFS, ať vám najdou jinou. 

AFS

Kde budu bydlet? Odpověď je prostá. Kdekoliv. Jak už bylo řečeno, AFS je mezikulturní společností a zapojit se do ní může každý. A to kdykoliv. Je možné, že se například vaše budoucí rodina do programu přihlásí až těsně před vaším příjezdem. V přihlášce si sice zvolíte cílovou zemi (v případě vícejazyčných zemí i jazyk, kterým chcete v cílové destinaci mluvit) nicméně přesné místo vašeho ubytování zjistíte až poté, co vám bude přidělená rodina. 

Na jakou školu se během pobytu dostanu?

Poté, co je rozhodnuto, kde budete ubytovaní, AFS začne hledat vhodné školy v okolí bydliště. Všechny školy by měly být maximálně hodinu daleko od vašeho ubytování. Dopředu byste měli radši počítat alespoň s minimálním každodenním dojížděním, protože je větší pravděpodobnost, že budete ubytovaní v menších městech a vesnicích. Přestože ze začátku budete mít zcela jistě větší či menší problémy s cizím jazykem, školu navštěvujete už od začátku s ostatními místními studenty. Jak se totiž říká, porozumění brzy přijde samo.

Minimální věk pro účast na programu je třináct let. Je tedy možnost studovat v zahraničí i základní školu.

Další informace a jak se k nim dostat

Jak se přihlásit? Pokud vás některý z programů zaujal a zvažujete jeho podstoupení, vyplňte online přihlášku a čekejte, až se vám ozve koordinátor studia. Nebojte se, pokud si vaši přihlášku ještě rozmyslíte, můžete jí opět zrušit. Váš koordinátor si patřičně ověří, zda máte o studium opravdu zájem. Pokud ano, podá vám další podstatné informace ke studiu, pobytu i následné přihlášce.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka