Přemýšlíte nad tím, jaký má smysl posílat své děti na tábor? Dumáte nad tím, v čem to bude pro ně prospěšné? Odpovědi vám možná dá učitelka pacovského gymnázia a vedoucí […]

Přemýšlíte nad tím, jaký má smysl posílat své děti na tábor? Dumáte nad tím, v čem to bude pro ně prospěšné? Odpovědi vám možná dá učitelka pacovského gymnázia a vedoucí dětského tábora Veronika Holíková.

Veroniko, co podle vás tábory dětem předají?

Dětské tábory jsou ideálním místem pro setkávání se s dětmi z blízkého okolí nebo ze vzdálenějších koutů republiky (případně i s dětmi z cizích zemí). Během školního roku jsou děti téměř každý den obklopeni stejnými spolužáky, kamarády a dospělými a dětský tábor jim přináší nejen změnu prostředí, ale i změnu kolektivu. Dítě se tak lépe učí sociální interakci. Často na táboře vzniknou přátelství, která mohou být na celý život a dítě se tak celý rok může těšit na své kamarády, se kterými nemá během roku možnost se potkat. Také jsou tábory ideálními prostory pro překonávání limitů a zbavování se strachu. Mnohokrát dítě zjistí, že když si myslí, že něco nedokáže, je ještě mnoho šancí, že ano. V mnoha situacích si potvrdí, jak je důležité táhnout za jeden provaz, případně si umět říci o pomoc. 

Myslíte si, že by každé dítě mělo alespoň jednou absolvovat dětský tábor?

Vždy jsem byla názoru, že je dobré, aby si dítě nějaký dětský tábor vyzkoušelo. Jsou samozřejmě děti, pro které by dětský tábor znamenal spíše stres a zátěž, než velké množství krásných zážitků. V tomto případě není dobré děti na tábory nutit. Někdy se může stát, že dítě na tábor jede v příliš nízkém věku a svůj první tábor nezvládne. Nemusí to hned znamenat, že příští, nebo přespříští rok se bude opakovat stejná situace, často to pak bývá opačný případ a dítě je na táboře rádo. 

V současné době existuje široká nabídka táborových programů. Které byste doporučila vy?

Vzhledem k tomu, že mám zkušenosti pouze s tábory putovními a stálými (celý tábor se uskutečňuje v okolí jednoho tábořiště), mohu popsat a částečně porovnat jen tyto dva. 

Během putovního tábora se děti více naučí starat se o sebe, nutí je k tomu hledání a příprava nocoviště, zajištění stravy, a hlavně celodenní nošení svého „domova“ v krosně na zádech. Zároveň se snažíme, aby i v průběhu putovního tábora byl prostor pro hru, aby měl tábor téma. 

Stanový tábor se uskutečňuje v osadě, kde je připraveno zázemí včetně stanů s podsadami, toaletami, jídelnou apod. Toto prostředí už umožňuje mnohem více herních aktivit, větší kolektiv, práci v týmech, z pohledu vedoucích možnost využívat více rekvizit, převleků apod. 

Co je dobré vědět, pokud jedu na tábor jako instruktor nebo vedoucí?

Člověk, který by chtěl dělat na táboře hlavního vedoucího by si podle mě měl udělat tzv. „kurz hlavního vedoucího“. Já osobně jsem absolvovala kurz pro hlavní vedoucí tábora pod organizací ČSOP. V tomto kurzu se prolínaly teoretické základy spolu s nácvikem v praxi. Člověk získá znalosti z oblasti legislativy, pedagogiky, bezpečnosti apod. Myslím si, že je dobré, aby podobně koncipovaný kurz absolvoval každý vedoucí (nejen hlavní).  

Odkazy

Jak správně vybrat dětský tábor se dozvíte na našem webu.

Pokud byste se chtěli dozvědět, jak to na některých táborech funguje, můžete si přečíst následující reportáže z táborů …

Zahraniční tábor –Co znamená hranice mezi Českem a Rakouskem na Mladé univerzitě? – Volnočasuj (volnocasuj.cz)

Čtrnáctidenní letní tábor s příběhem – Dobytí ráje – letní tábor 2021 – Volnočasuj (volnocasuj.cz)

Letní tábor s příběhem – Thorborg: Proroctví severu – Volnočasuj (volnocasuj.cz)

Týdenní letní tábor od pacovských mladých ochránců přírody – Cesta vesmírem a MOP Pacov – Volnočasuj (volnocasuj.cz)

Veškeré tábory na vysočině si můžete vyhledat zde, popř. zde

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka