Pacovská organizace Mladí Ochránci Přírody pořádala od 11. do 18. srpna 13 ročník dětského tábora. V tábořišti „osada slunce“ nedaleko obce Chválkov děti doslova procestovaly vesmír během sedmi dnů.  Cestou, […]

Pacovská organizace Mladí Ochránci Přírody pořádala od 11. do 18. srpna 13 ročník dětského tábora. V tábořišti „osada slunce“ nedaleko obce Chválkov děti doslova procestovaly vesmír během sedmi dnů. 

Cestou, necestou, s krosnou na zádech

Úplný počátek každoročních sjezdů odstartovaly „puťákové“ děti, které se ve středeční dopoledne sešli u jejich klubovny. Do krosen dostaly přidělené svačiny a vyrazili za třídenním putováním. Během cesty řešily příběh zajatého mimozemšťana, který chránil svůj krystal a snažil se dostat zpět na svou planetu. 

„Na puťáku se mi líbilo, bylo to vzrušující. Během putování jsme byli skvělá parta, takže srandy bylo pořád dost. Musím říct, že si není na co stěžovat, krom těžké krosny na zádech, ve které nosíme veškeré věci. Asi jen někteří si dokáží představit, jaké je to spát v lese nebo na louce a koukat na rozzářenou oblohu plnou hvězd. Taky musím připomenout, že každý rok je úplně jiná trasa, a to dá hodně práce naplánovat, takže chci poděkovat všem vedoucím, kteří to pro nás připravili,“ zhodnotil účastník Adam Tenkl

I když děti každý den ušly kolem dvaceti kilometrů, někdy se třeba popovezly vlakem, nebo autobusem. Jeden den se také svlažily u černovického koupaliště. Hlady zde také opravdu nikdo netrpěl. Skvělé obědy a večeře si totiž vařili v kotlících na plynových vařičích.

Nakonec všichni v sobotu dorazili do tábořiště, kde se děti přivítaly s rodiči.  Vyzvedly si své věci a čekaly na zbytek dětí, které přijedou na tábor. „Pocit toho, když vidíte táborovou osadu a řeknete si, že jste to dokázali a došli až do konce je skvělý,“ nakonec prohlásil účastník Adam Tenkl.

Co se vlastně dělo ve vesmíru

Všechny děti byly na začátku tábora přijaty do vesmírné organizace, kde plnily veškeré přidělené mise. Každý den přišla na naši planetu zpráva v podobě videa, kde obyvatelé jiné planety sdělovali svůj problém a mladí agenti celý den problém řešili. Některý den děti pátraly po součástkách rozbité kosmické lodě, která na naši planetu přistála omylem. Jindy sbíraly suroviny na večerní vaření, aby pomohly lidem na planetě zasažené hladomorem. Hledaly sestru slunečnice – večernici, nebo zpravovaly narušené gravitační pole. Ať už byly na kterékoliv planetě, na kterou se dostaly skrze portál, každá jejich mise byla stoprocentně úspěšná. 

I když celý tábor byla jedna veliká parta kamarádů, děti byly rozdělené na týmy, ve kterých proti sobě v některých aktivitách soupeřili. Každý den se objevil minimálně jeden tým, který misi splnil lépe než ti ostatní, ať už třeba rychleji, nebo přesněji. Každému vítěznému týmu se přes noc na uniformách objevil barevný diamant.

Osada slunce a MOP Pacov

Děti byly na táboře ubytovány jako každý rok ve stanech. Veškeré hry se konaly v okolí tábořiště, které už všechny děti znaly nazpaměť. Často chválená byla také kuchyně, kde byl nachystaný pestrý jídelníček zdravých jídel vždy i ve vegetariánské podobě. Věc, která nepobavila jen ty nejmenší členy byla pěna, kterou na hřiště nastříkali Černovičtí hasiči. Děti měly v pěně původně sbírat klíče k truhle, ale nakonec to skončilo pěnovou bitvou.

“Tento letní tábor rozhodně nepatří mezi ty největší, a proto má vždy takřka rodinnou atmosféru. Pro mě je tato část léta srdcovou záležitostí a doufám, že to tak zůstane i nadále,” prohlásil účastník Matěj Zavadil

Při závěrečném hodnocení tábora účastník Vítek Čečák prohlásil: „Můj dopis z prvního tábora mamce byl: Přijeď si pro mě. Hned! teď bych jí ale nejradši napsal, ať mě tu nechá ještě dva týdny.“

Kolik úsilí takový tábor vlastně stojí?

Toto je velice těžké téma, a tak se nám ho pokusila co nejlépe přiblížit hlavní vedoucí letošního běhu tábora Iva Ťoupalová: “Přípravám se věnujeme minimálně půl roku dopředu. Vymyslet téma a připravovat společně program je velmi náročná část, která nás stojí minimálně deset víkendů. Zajistit přihlášky a korespondenci s rodiči, připravit propagační video a články do místního zpravodaje, vyrábět rekvizity, připravit videa k programu, vytvořit jídelníček i pro vegetariány a zajistit jídlo pro padesát lidí, sehnat super kuchaře a zdravotnici, vytvořit trička a originální dárečky pro děti, aktualizovat zpěvníky, poprat se s nařízeními ohledně Covid-19, přestěhovat klubovnu a půdu se vším tím vybavením. To vše společnými silami.”

Tábor pořádá: ZO 17/10 ČSOP Pacov (IČ:71214984)

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka