Od 1. až do 6. srpna se u česko – rakouských hranic v městečku Raabs an der Thaya konal 12. ročník mladé univerzity, kde se kolem padesáti českých a rakouských dětí […]

Od 1. až do 6. srpna se u česko – rakouských hranic v městečku Raabs an der Thaya konal 12. ročník mladé univerzity, kde se kolem padesáti českých a rakouských dětí vydalo na cestu za studiem, poznáním a zábavou.

Hranice mezi Českem a Rakouskem měly v minulosti veliký význam. Převážně se bavíme o době železné opony, kdy lidé nesměli hranice překračovat a často za to platili životem. A právě proto vznikla organizace „Junge Uni,“ v překladu „mladá univerzita,“ která letos slaví již třináctý ročník. Univerzita má sloužit k tomu, aby se mladí Češi a Rakušané sblížili, a aby poznali tu druhou stranu za hranicí.

Co se během Junge Uni děje?

„Mladá univerzita zlepšuje jazykové dovednosti, hlavně se tu používala němčina, čeština a angličtina. Junge Uni také podporuje vzájemnou spolupráci mezi regiony a nutí nás přemýšlet o věcech kolem sebe,“ odpověděla na otázku účastnice Zuzana Fučíková.

Během šestidenního pobytu se děti ve věku od jedenácti do patnácti let vzdělávali díky přednáškám a následným workshopům, které si pro ně připravili odborníci z celého Rakouska a Česka. Přednášky měly zaměření na klima, fyzikální látky, pohybové schopnosti, historii a další. „Co se mi moc líbilo, bylo téma klimatické změny, a jak pomoci planetě. Také bylo super ubytování, jídlo a hlavně přátelé. Všichni vedoucí i studenti byli moc milí a příjemní. Další plus bylo, že jsme měli čas i sami na sebe, abychom se mohli společně bavit. Upřímně žádný minus nevidím, Junge Uni je ze všech táborů, co jsem byla, nejlepší, “ popisovala účastnice Anežka Kučírková.

Jak celý týden probíhá?

Každý den měly děti dvě hodinové přednášky s třicetiminutovou přestávkou na svačinu. Z hotelu Jufa v malém městě Raabs an der Thaya kde byli ubytovaní na přednášky docházeli do Lindenhofu. Po obědě opět na hotelu, a po dvou hodinové pauze, děti chodily na své tři a půl hodiny dlouhé workshopy, které si před příjezdem zvolily. 

Ve středu 4. srpna vyjely děti autobusem do Jihlavy, kde je čekaly přednášky: Člověk ve vakuu z Úžasného divadla fyziky a druhá přednáška se jmenovala Maličkostmi k velkým činům, kterou představila zaměstnankyně zoologické zahrady v Jihlavě. Odpoledne následovaly zvolené workshopy, ať už na úřadě, nebo v ZOO. „V Jihlavě jsem navštívila workshop Trénuj mozek, kde jsme zábavnou formou zjišťovali funkci vlastního mozku. Bylo to velice zajímavé a doporučuji to každému vidět,“ popsala den v Jihlavě účastnice Nina Zichová.

Zábava je vždy na prvním místě!

Každé dítě i dospělý člověk si zde užije spoustu zábavy. „Moc mě baví ty diskotéky, když je vidět, jak to každého vtáhne a všichni si to užívají,“ vzpomínal vedoucí Bedřich Ščerban: „Je tu úžasná ta parta, i ta atmosféra, často bývají nárazové body mezi dětmi a dospělými, protože děti dělají blbosti, aby si to užívaly a dospělí zase pravidla, aby měli klid, ale stejně ty pravidla nemusí člověk ani vynucovat, protože jsou všichni stejně naladění, a tak to funguje samo. Často je to tak, že jdu na přednášku a hned se ozve: Hele Béďo, jsi tu pozdě, takže z pohledu vedoucího, je to ideální.“ 

I přes čas strávený na výukových přednáškách a workshopech mají děti totiž čas nejen na sebe a vlastní hry, ale během programu mohou také zažít například sportovní olympiádu, různé zábavné hry nebo jednovečerní diskotéku. 

„Jsem tu po čtvrté, protože mě baví se dozvídat nové věci, mají tu dobrý program a je to tu super. K tomuhle táboru jsem se dostala skrze rodiče a sourozence,“ sdělila účastnice Natálie Krejčíková.

Dřívější ročníky Junge Uni

Již první tábor se konal roku 2009, kdy to byla první dolnorakouská zemská výstava, a to bylo v Raabsu a Telči. Do Telče se jezdilo dříve na jednodenní výlet, ale teď se jezdí do Jihlavy, zbytek je jinak v Raabsu. V Rakousku jsou takovéto mladé univerzity čím dál tím častější. Jedna taková další Univerzita je třeba ve Vídni a jmenuje se Junge Kinder Uni. „Univerzita funguje, protože děti se rádi dozvídají něco nového, něco nového chtějí zkusit a také zažít, tak je to pro děti nabídka, aby se nenudily,“ prohlásila organizátorka Hana Happl. 

Bedřich Ščerban nakonec dodal: „Tato univerzita se mi líbí, poněvadž se sejde parta stejně zvídavých lidí, protože ne všechny děti se o prázdninách chtějí dozvědět něco nového. Toto vzdělání bych školou nenazýval, jelikož je to opravdu velice zábavnou formou. Pokud patříte mezi ně, tak bych rozhodně doporučil jet příští rok.“

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka