Specifické poruchy učení mají různé podoby, může jít o problémy při čtení, psaní, počítání a podobně. V minulém článku byla řeč o první z nich, dysgrafii, poruše psaní.  Další poruchou […]

Specifické poruchy učení mají různé podoby, může jít o problémy při čtení, psaní, počítání a podobně. V minulém článku byla řeč o první z nich, dysgrafii, poruše psaní. 

Další poruchou je dyslexie, porucha čtení, možná nejznámější ze všech. Jak přesně dyslexie vypadá, a proč je důležité ji odhalit?

Lidé s dyslexií nepoznají písmena, často si je pletou a nemůžou si zapamatovat jejich tvary. Největší překážkou jsou písmena, která se hodně podobají, například b-d, s-z, t-j, nebo hlásky, které znějí podobně, e-a-o, b-p atd. Čtení je pro dítě s dyslexií pohromou, protože nedokáže písmena spojit ve sloky a ty pak ve slova. 

Přestože je dyslexie vcelku známá porucha, možná vás překvapí, že existuje několik druhů. U některých dětí může převažovat špatná koordinace oka a ruky, u jiných zase to, že jsou od přírody zrychlené nebo naopak zpomalené, potom buď čtou zbrkle a s chybami, nebo naopak nestíhají číst. Typů dyslexie je asi šest a mohou být různě kombinované. To je důležité vědět proto, že ne každému dítěti pomůže jedna univerzální metoda. Je klíčové ve spolupráci se školou a s pedagogicko-psychologickou poradnou vybrat postup, který bude užitečný právě vašemu dítěti.

S tím souvisí otázka, proč je důležité znát přesnou diagnózu. Existuje totiž názor, že jde jen o nálepkování, které člověka znevýhodňuje. Někdy tomu tak může být, ale zmiňované poruchy učení nejsou tak závažné, aby bylo degradující je pojmenovat. Naopak. Pomohou vašemu dítěti, když se dozví, proč se mu některé věci nedaří. Obecně jsme klidnější, když můžeme řešit něco, co známe, byť je problém pořád stejný. Pomůže to také vám, jako rodičům, správně s dítětem pracovat, a umět mu vhodně pomáhat. Do třetice to pomůže i pracovníkům v poradně, kteří pro vaše dítě navrhnou individuální péči, a také vyučujícím, kteří dítěti více porozumí a zohlední jeho diagnózu v hodnocení školní práce. 

Jako u každé poruchy i u dyslexie platí, že největší roli hraje trpělivost. Povzbuzujte svého školáka, výsledky při dobrém postupu přijdou vždycky.

Seznam pedagogicko-psychologických poraden na Vysočině:

Třebíč: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-trebic-0

Jihlava: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-jihlava-0

Havlíčkův Brod: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-havlickuv-brod-0

Pelhřimov: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-pelhrimov-0

Moravské Budějovice: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-moravske-budejovice-0

Žďár nad Sázavou: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-zdar-nad-sazavou-0

Velké Meziříčí: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-velke-mezirici-0

Bystřice nad Pernštejnem: https://www.pppaspcvysocina.cz/pracoviste/ppp-bystrice-nad-pernstejnem-0

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka