Ve dnech 25. až 29. října se uskuteční historicky první ročníky, Podzimní školy Josefa Kalvody. Škola je určena pro ty, kteří se zajímají o historii a politologii. Pojďme společné nahlédnout, […]

Ve dnech 25. až 29. října se uskuteční historicky první ročníky, Podzimní školy Josefa Kalvody. Škola je určena pro ty, kteří se zajímají o historii a politologii. Pojďme společné nahlédnout, co se skrývá pod tímto projektem.

Pětidenní setkání zájemců o historii a politologii všech věkových kategorií z České a Slovenské republiky, kteří chtějí prohloubit své znalosti a dovednosti ve spolupráci s odborníky a současně si také vyměnit zkušenosti. Setkání se koná vždy v závěru říjnu v Chotěboři, zaměřuje se na dějiny 19., 20 a 21. století, historické procesy a lokální historii.

Zájemci se rozdělí do tří skupin. Začátečníci: To jsou zájemci, kteří teprve začínají s historií a politologií, ve druhé skupině budou zájemci, kteří se už oborům věnují a chtějí se zdokonalit a do poslední skupiny patří zájemci, kteří se už oborům věnují, sbírají informace ve svém regionu, mají za sebou publikační činnost, chtějí se zdokonalit a konfrontovat své zkušenosti s ostatními.

Rozvržení dne na Podzimní škole Josefa Kalvody

Program na dny bude vypadat takto: Od rána do oběda jsou teoretická a praktická cvičení ve skupinách a samostatná práce, v poledne je oběd, od jedné hodiny do pěti hodin budou workshopy, v pět hodin je večeře a od šesti do půl osmé večer budou večerní diskuze. Ubytování je zařízeno na internátu.

Jaký bude program?

Ve čtvrtek 26. října se uskuteční diskuze na téma Role šlechtice ve 21. století. A kdo dorazí? Kateřina Daczická z Heslova, František Kinský a Jan Luštinec, historik, odborník na rod Harrachů. Moderovat to bude David Hertl z Českého rozhlasu Plus. V pátek proběhne beseda Jak pracují spisovatelky historické beletrie s prameny? Hosté budou: Milena Štráfeldová, Kateřina Tučková a Alice Horáčková, moderuje to Filip Nerad z Českého rozhlasu a v sobotu se bude probírat téma Historické kořeny války na Ukrajině. Budou diskutovat: Petra Procházková, Lenka Víchová a Darja Stomatová. Moderovat to bude Libor Dvořák z Českého rozhlasu Plus. Všechny besedy jsou pro veřejnost zdarma. 

+ posts

redaktor