Zlatý oříšek se zaměřuje na vyhledávání a všestrannou podporu mimořádně nadaných a úspěšných dětí České republiky. Do nadačního fondu se mohou hlásit děti v rozmezí 6 – 14 let. Oboru se […]

Zlatý oříšek se zaměřuje na vyhledávání a všestrannou podporu mimořádně nadaných a úspěšných dětí České republiky. Do nadačního fondu se mohou hlásit děti v rozmezí 6 – 14 let. Oboru se meze nekladou. Může to být například: ekologie, youtubering, jízda na skateboardingu, ale i třeba pečení dortu. Pojďme se podívat na to, jak funguje Nadační fond Zlatý oříšek.

Zlatý oříšek

Co bylo hlavním impulzem pro založení Nadačního fondu Zlatý oříšek?

Nadační fond Zlatý oříšek založil Jiří Kotmel, který je zároveň i jeho předsedou jako další logický krok ve své činnosti a dlouholeté zkušenosti s podporou nadaných dětí, které získal jako organizátor celonárodní soutěže Zlatý oříšek. Tu založila jeho maminka Dagmar Kotmelová v roce 1998, která vedla v České televizi redakci pro děti a mládež, autorka pořadů Vega a Magion. Po její smrti organizaci celostátní soutěže převzal a dále rozvíjí.

Co je Nadační fond Zlatý oříšek?

Nadační fond Zlatý oříšek se zaměřuje na vyhledávání a všestrannou podporu mimořádně nadaných a úspěšných dětí ČR. Ve spolupráci s nejrůznějšími veřejnými institucemi, médii, sponzory a dárci se pro ně snažíme hledat nové příležitosti a individuální podporu na míru, aby mohly dál rozvíjet svůj talent. Věříme, že podporovat nadání je klíčové pro budoucnost naší společnosti. Rozvoj dětského talentu a jeho obrovského potenciálu pomáhá posouvat potenciál českého národa.

Zlatý oříšek

Kdo všechno se může hlásit do Zlatého oříšku?

Zlatý oříšek je výjimečný tím, že nemá žádné kategorie. Do soutěže se tak mohou hlásit i děti a dětské kolektivy, které by své talenty v jiných soutěžích neuplatnily. Musí svůj talent prokázat a splnit věkové rozmezí 6 – 14 let. Oborům se tedy meze nekladou. Může to být sport, tanec, hudba, literatura, ale i pečení dortů, ekologie, youtubering nebo jízda na skateboardu.  I proto nemáme 3 vítěze, ale hned 7, aby bylo pokryté co nejširší spektrum talentů.

Jak probíhá výběr do hlavního finále, které se koná 1. ledna?

Z přihlášených dětí nejdříve vybere porota složená z odborníků v různých oborech 21 finalistů. Ty pak navštívíme s kamerou, abychom s nimi natočili medailonky a prověřili jejich zkušenosti, nahlédli pod pokličku jejich talentu, zjistili, jak s ním rodina pracuje i jak bychom je mohli v průběhu roku podpořit. Pak porota zasedne znovu a vybere sedm laureátů, kteří získají sošku ptáčka se zlatým oříškem v zobáčku a finanční odměnu 20 tisíc korun, kterou pak investují do rozvoje svého talentu.

Jak probíhá vyvrcholení soutěže?

Vyvrcholení soutěže je právě finále v televizi. Pro všechny zúčastněné (7 laureátů ve studiu a 14 finalistů, kteří se studia připojí online) je to velký zážitek, nová zkušenost, spousta emocí, pozornosti. Mají tu šanci zazářit a ukázat světu, co umí a inspirovat ostatní, kteří se třeba ještě neodvážili vykročit a ukázat ten svůj talent. Zároveň se tu potkají s dalšími talentovanými dětmi a inspirují se navzájem. Je to vždycky krásné setkání a sdílení. A pro děti pak nezapomenutelný den, který je mnohdy posune i v jiných zkušenostech, zrovna třeba mediálních. Finální večer se předtáčí v brněnském studiu České televize. Ta ho pak vysílá na Nový rok odpoledne.

Můžete popsat některé projekty, které fond v minulosti podpořil?

Nadační fond, za roky své existence rozdělil dětem přes 3 miliony a 7 set tisíc korun. Veškerá podpora jde na naše „zlatooříškové“ děti a jejich individuální potřeby. Každý rok jde o desítky dětí, které nás žádají o podporu. Platíme jim například startovné na zahraničních soutěžích, přispíváme na hudební nástroje, atd. Jde ale i o zajímavá propojení s těmi správnými odborníky. Třeba našemu laureátovi z roku 2022, matematikovi a logikovi Petrovi Beranovi jsme zprostředkovali inspirativní setkání s jeho oblíbeným designérem Lega. Pravidelně třeba přispíváme lukostřelkyni Elišce Fialové na její sportovní výbavu, houslistům Richardovi a Eduardovi Kollertovým na zahraniční mistrovské kurzy, atd.

Zlatý oříšek

Může projekty podpořit i veřejnost?

Veřejnost může podpořit naši činnost příspěvkem přímo na účet Nadačního fondu, na našich stránkách www.zlaty-orisek.cz. Podpora je ale i to, že povzbudí někoho talentovaného ve svém okolí, aby se přihlásil do soutěže.

Letos Zlatý oříšek slaví 25 let. Jsou připravené nějaké novinky?

Jubilejní ročník bychom rádi oslavili nejen s našimi talentovanými současníky. Přizvat se chystáme i laureáty dnes už dospělé a na úspěšné dráze. Pak chystáme i novou slavnostní dekoraci do televizního studia a máme i jeden malý projekt určený podpoře talentu, který by se, doufáme, mohl rozrůst ve velký, ale to je zatím překvapení.

Jaká je vaše vize a plány do budoucna pro rozvoj NF Zlatý oříšek?

Rádi bychom do několika měsíců uvedli náš projekt nazvaný „Pomáháme si navzájem.“ Jde o webový portál pro nadané děti, jejíž rodiny by jejím prostřednictvím mohly zdarma nabízet a získávat určité zdroje, které potřebují ke své činnosti. Byla by to další forma pomoci znevýhodněným rodinám a jejich dětem a zároveň by projekt podpořil myšlenku udržitelnosti a solidarity. Jednoduše například tedy, jedna rodina má možnost věnovat už nepotřebný hudební nástroj a daruje ho jiné rodině skrze web.  Vedle toho chceme dál posouvat naši činnost, vyhledávat ještě více talentovaných dětí a pomáhat jejich rodinám, aby svoje nadání dále rozvíjeli, hledat další formy podpory a propojení.

Děkuji za rozhovor

Fotografie se svolením NF Zlatý oříšek.

+ posts

redaktor