Stejně jako každým rokem se do projektu 72 hodin zapojila obrovská spousta dobrovolníků, mezi nimi měli své čestné místo i klienti třebíčského klubu BARÁK. Proč má dobrovolnictví smysl? Co hází […]

Stejně jako každým rokem se do projektu 72 hodin zapojila obrovská spousta dobrovolníků, mezi nimi měli své čestné místo i klienti třebíčského klubu BARÁK. Proč má dobrovolnictví smysl? Co hází dobrovolníkům klacky pod nohy? To a spoustu dalších otázek zodpověděla sociální pracovnice klubu BARÁK Lenka Procházková.

Jakým způsobem jste se projektu 72 hodin dozvěděla?
Jsme sociální služba Nízkoprahový klub BARÁK, která pracuje s dětmi a mládeží, proto se snažíme mít přehled i o dalších organizacích, který s mladými pracují a vytváří pro ně aktivity. O projektu 72 hodin jsme se dozvěděli na stránkách České rady dětí a mládeže.

Zapojili jste se do projektu i někdy v minulosti?
Ano již pátým rokem se pravidelně zapojujeme a stala se z toho u nás na BARÁKU tradice. Těšíme se na zajímavé aktivity, kdy je vybíráme podle toho, do čeho by se chtěli klienti zapojit a co by je mohlo zajímat. Zapojili jsme se do různorodých aktivit od uklízení okolí klubu nebo skateparku v Třebíči, po sázení ovocných stromků až výzvy na šetření energiemi nebo jídlem.

Jaký máte vztah k dobrovolnictví, případně proč ho pokládáte za důležité?
Vnímám důležité ukazovat našim klientům, proč je důležité dobrovolnictví, pomáhat ostatním/přírodě bez ohledu, že by za to čekali nějaké odměny. Snažíme se jím i tímto způsobem předat důležité hodnoty a získaní trochu jiného přístupu.

Jak vnímáte stále větší zapojení mladých lidí do dobrovolnických aktivit?
Vnímám, že je u mladých lidí důležité snažit se je motivovat a zapojovat do těchto aktivit. Mnohdy by je samo nenapadlo zapojit se do nějakého takového projektu, proto jim ukazujeme, jak se k věcem dá přistupovat i jinak.

Co vám jako dobrovolnici nejčastěji stěžuje práci?
Do dobrovolnických projektů se v rámci klubu BARÁK zapojujeme kvůli našim dětem, abychom jim ukázali, jaké má naše populace problémy, nejenom spojené s ekologií, životním prostředím, ale třeba i že jsou lidé, kteří potřebují pomoc. Mnohdy je náročnější mladé motivovat a pracovat s nimi, aby v dobrovolnických projektech viděli to důležité a pochopili přesah, jaký mají.

Jaké další projekty plánujete do budoucna, jakým směrem byste se chtěla zaměřovat?
Další dobrovolnický projekt, do kterého se spolu s našimi klienty budeme zapojovat, je Tříkrálová sbírka, která je pro nás také již dlouholetou tradicí.

Při působení v dobrovolnictví se dají získat spousty zajímavých zkušeností. Které konkrétní zkušenosti byste vypíchnula z vaše dosavadního dobrovolnického působení?
Určitě je mnoho projektů, které jsou zajímavé a přínosné pro každého. Přínosné zkušenosti pro mě jsou při práci s mladými, poslouchat jejich pohledy na globální problémy a ukázat jim, že i jedinec může něco změnit.

Děkuji za rozhovor.

+ posts

redaktor