Od neděle 13. srpna do soboty 19. srpna se v Havlíčkově Brodě uskutečnil již 19. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Studenti si vybrali z pěti skupin zaměřených na […]

Od neděle 13. srpna do soboty 19. srpna se v Havlíčkově Brodě uskutečnil již 19. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Studenti si vybrali z pěti skupin zaměřených na Rádio, Tisk, PR a Marketing, Nová média a Televize. Debaty a přednášky byly otevřené i pro širokou veřejnost. Pojďme se společně podívat na to, jak se studenti potýkali s novými výzvami.

V neděli kolem čtvrté odpoledne se otevřela brána do světa médií. V tuto dobu začala registrace na týdenní kemp pro mladé novináře. V klubu Oko na nás čekala večeře a seznamovací večer. Dozvěděli jsme se, odkud kdo přijel, co studuje. O zábavu se pak postarala Mozkoherna. Zkusili jsme si mozkohračky a potrénovali mozek – taková dobrá příprava na nadcházející týden. 

Týden nabytých výzev

Od pondělí to všechno začalo. Po snídani jsme šli do klubu Oko, kde kde nás novinářka Jana Gulda, Vojta Koval, Anna Martincová a Eva Fruhwirtová provedli tím, jak se tvoří zprávy. To trvalo celé dopoledne. Odpoledne se už účastníci rozdělili do svých skupin. V každé skupině si žáci vybrali témata, která pak celý týden zpracovávali. Po skončení odpoledního bloku začala první beseda s Kovym na téma Influenceři vs. Zpravodajství. Kovy nám řekl, že jeho přezdívka vychází z toho, když byl se podívat na hokej, také nám vyprávěl, jak ze začátku natáčely s kamarádem. Poté, co neměli sledovanost, tak jeho kamarád přestal s ním natáčet, ale Kovy to vydržel a natáčí dál. Následně byla večeře. Po večeři jsme se šli převléknout a čekala nás další beseda tentokrát na téma Budoucnost Ruska

Letní žurnalistické škola - Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

V úterý se to rozjelo. Dopoledne jsem šel za panem starostou Zbyňkem Stejskalem. Bavili jsme se o tom, že bude město bude mít nové logo. Za námi přijela také Česká televize, která točila reportáž o Letní žurnalistické škole. Po obědě jsme se vydali opět do svých pracovišť. Skončili jsme kolem třetí hodiny odpoledne. Následný program byl opět věnován besedám. Odpoledne k nám dorazili Barbora Kroužková a Čestmír Strakatý. Tématem bylo Interview – jak a proč se ptát? Barbora Kroužková nám prozradila to, že moderovala kdysi Hry bez hranic a nejvíce se jí líbilo na Maltě. Večer byla debata o tom, zda Dokáže střední Evropa znovu věřit faktům? O toto téma se přišli podělit Pavel Havlíček, Matej Kandrík, a Nikoleta Nemečkayová.

Stejně jako každý rok, tak i letos byly tzv. workshopy. Dopoledne bylo stejné. To jsme pracovali na svých tématech. Kolem půl desáté jsme byly v muzeu Karla Havlíčka Borovského, kde jsme se dozvěděli, jak žil a jak se stát novinářem. Potom jsme šli rovnou na oběd. Odpoledne byly workshopy, byly to: AI umělá inteligence, kde jsme se dozvěděli, jak pracovat s AI, Další skupina se jmenovala Improvizace, a třetí workshop se jmenovala Datová žurnalistika. Večer byla debata na téma Předsednictví ČR – současnost a budoucnost Evropské unie. Dorazili k nám Eva Horelová, Kateřina Šafaříková, Ondřej Plevák, Vladimír Votápek a moderoval to Martin Jonáš.

Den s umělou inteligencí

Ve čtvrtek dopoledne jsme opět pracovali na svých tématech. Odpoledne nám jedna z lektorek řekla něco o Linkedinu. Jak ho založit, jak s tím pracovat a jak dosáhnout toho, abychom byly úspěšný s prací. Odpoledne nás navštívil Filip Rožánek, který nás poučil o tématu AI v novinařině. A večer k nám dorazil slavný slovenský herec a politik Milan Kňažko, Andrzej Jagodziński. Téma bylo Večer s Deníkem N: Česko – Slovensko – Polsko – shody a rozdíly. 

V pátek už jsme dokončovali naše témata. Dopoledne jsme já a moje kolegyně ze skupiny Tisk šli nakupovat dětské šampaňské na sobotní představení a zároveň jsme dělali noviny, které pak také byly na sobotním představení, co jsme udělali za týden. Odpoledne už bylo volnější. To nás naše lektorka pozvala na kávu a bavili jsme se o různých věcech. Po půl čtvrté odpoledne k nám přišli na návštěvu Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, kteří moderují svůj politický podcast. Večer k nám přijeli Martin Řezníček, Terezie Tománková a Jan Pokorný. Povídali jsme si o tématu. Jak mluvit s politiky a na co se jich ptát?

Sobota už byla loučící. Dopoledne jsme vyrazili do místního klubu, kde jsme představovali, co jsme vyprodukovali za celý týden. Poté byl poslední oběd a loučení s přáteli. Pokud byste se chtěli dozvědět více o tématech, tak se můžete kouknout na YT kanál, který je zde. I další rok se uskuteční Letní žurnalistická škola v pořadí již po dvacáté. Jubilejní ročník proběhne od 18. 8. do 24. 8. Jestli vás článek zaujal, přihláška je tady.

+ posts

redaktor