Po lednových přednáškách v Chotěboři a Havlíčkově Brodě ke stému výročí narození historika a politologa Josefa Kalvody, rodáka z Malče u Chotěboře, a mezinárodní konferenci v květnu 2023 v Chotěboři a Malči […]

Po lednových přednáškách v Chotěboři a Havlíčkově Brodě ke stému výročí narození historika a politologa Josefa Kalvody, rodáka z Malče u Chotěboře, a mezinárodní konferenci v květnu 2023 v Chotěboři a Malči připravila obecně prospěšná společnost Centrum Vysočina na konec října mladší verzi projektu letní žurnalistické školy, který se pod názvem Podzimní škola Josefa Kalvody uskuteční od 25. do 29. října v Chotěboři.

„Vznik projektu byl inspirovaný životem a dílem malečského rodáka, který po své emigraci na konci 40. let minulého století zasvětil většinu svého života studiu historie Československa a jako jeden z mála českých historiků měl možnost studovat po celá desetiletí archivy po celém světě. Projektem chceme jedné z nejvýznamnější osobnosti Vysočiny 20. století vzdát hold a každý rok zvát na Vysočinu jednak zájemce o historii, jednak zajímavé hosty, jako je tomu v případně letní školy,“ uvedl autor projektu a hlavní organizátor Milan Pilař.

Program uzavřené části školy, který začíná ve středu 25. a vyvrcholí v neděli 29. října, nabídne účastníkům seznámení se zásadami historické a politologické práce, hledání pramenů, práce s historickými prameny, se zdroji, přednášky, exkurze, práci v terénu a také orální historii. Stejně jako v případě letní žurnalistické školy je od počátku projekt česko-slovenský. „Díky podpoře Kraje Vysočina budeme moct letos přivítat zájemce o historii také z partnerského Nitranského kraje. Do budoucna počítáme také se zařazením slovenských či česko-slovenských témat do debat pro veřejnost,“ dodává Milan Pilař.

Zájemci od 16 let se stále ještě mohou na pětidenní setkání zájemců o historii a politologii všech věkových kategorií z České a Slovenské republiky. Na akci se mohou se hlásit jak studenti, učitelé, tak i ostatní zájemci o historii a politologii. Uzávěrka přihlášek je 30. září.

„Pro letošní rok jsme připravili tři debatní večery s velmi zajímavými hosty zdarma pro zájemce o historii a politologii. Ti se mohou těšit mimo jiné na Kateřinu Daczickou z Heslova, Františka Kinského, spisovatelku Kateřinu Tučkovou či novinářku z Deníku N Petru Procházkovou, které se diskusních večerů v chotěbořském kině zúčastní,“ uzavírá Milan Pilař.

Program prvního ročníku Podzimní školy Josefa Kalvody
26. října 2023    Role šlechtice ve 21. století 
Kateřina Daczická z Heslova, František Kinský, Jan Luštinec
, historik, odborník na rod Harrachů, moderuje Barbora Kroužková, Česká televize

27. října 2023    Jak pracují spisovatelky historické beletrie s prameny?
Milena Štráfeldová, Kateřina Tučková, Alice Horáčková
, moderuje Filip Nerad, Český rozhlas

28. října 2023    Historické kořeny války na Ukrajině
Petra Procházková
, novinářka, Deník N, Lenka Víchová, ukrajinistka, Darja Stomatová, novinářka, Česká televize, moderuje Libor Dvořák, Český rozhlas Plus

Začátky debat v 18.00, kino Chotěboř Více informací na: info@psjk.cz a www.josefkalvoda.com

+ posts

šéfredaktor