Lukáš Fritscher, známý na internetu pod přezdívkou Lukefry, začínal jako tvůrce videí na YouTube. Od té doby se jeho činnost ještě posunula, a dnes už stojí i za spoustou jiné […]

Lukáš Fritscher, známý na internetu pod přezdívkou Lukefry, začínal jako tvůrce videí na YouTube. Od té doby se jeho činnost ještě posunula, a dnes už stojí i za spoustou jiné tvorby často s edukativním podtextem. Jeho videa jsou orientovaná primárně na televizi, bizár, média a společenská témata. 

Jaký si myslíte, že je průměrný věk vašich sledujících? 

Průměrný věk bude pravděpodobně stejný jako u prakticky jakéhokoliv jiného youtubera. Stále i v roce 2023 se bavíme o třinácti až šestnácti letech. U mě to bude spíš k té horní hranici, než k té spodní. 

Lukefry

Proč jste se rozhodl natáčet, kromě videí o televizním bizáru, i vzdělávací videa například o jednorázových e-cigaretách, droze kratomu či sexuální výchově?

Já jsem vždycky chtěl tvořit primárně obsah, který by mě samotného bavil sledovat. Což jednak jsou televizní bizáry a podobné věci, ale současně i videa, z nichž se člověk dozví něco o tématech, jež prolétávají běžně kolem něho, jenže nemá dost času si o nich něco nastudovat sám. A jsem rád za každého tvůrce, co něco takového v Česku tvoří.

Jak si vybíráte témata pro vzdělávací videa?

Snažím se vykrývat oblasti, na které se ve školách úplně běžně nedostává čas. Anebo opačně nejsou školy vhodným prostorem pro to, aby se nějaká téma otevírala. Přece jenom školy mají velmi těžkou pozici. Ne všichni v tomhle věku, které mě se daří oslovovat, berou nějakým způsobem relevantní informace ze školy. Může to třeba automaticky být brané z jejich strany jako nezajímavá věc, kvůli čemuž o tom vlastně ani nic moc nechtějí vědět. Já mám tu možnost to téma otevřít, takže ne, že bych asi úplně něco doháněl nebo suploval, ale snažím se trošičku pomáhat v těch oblastech, kde škola má omezené možnosti.

Pořádal jste někdy nějakou akci na Vysočině?

Pořádali jsme Grand show time loni v Jihlavě. Celé to bylo za mě velmi úspěšné a příjemné. Věřím, že diváci byli nadšení, že jsme opět přinesli akci tohoto druhu na Vysočinu. Já doufám, že se nám tam někdy podaří opět vrátit. Jinak Grand show time je naše divadelní show spojující dvanáct populárních českých youtuberů ve formátu, v jakém je jejich diváci nemají možnost nikdy jindy a nikde jinde vidět. Nechybí zpěv, tanec, improvizace a soutěže. Někdy může publikum děj plný překvapení ovlivnit nebo se do něj dokonce zapojit. Děláme pravidelně každý podzim, už od roku 2018, šest zastávek.  Dál jsme pořádali v květnu akci kolem Vlogu v Havlíčkově Brodě se 3 úspěšnými youtubery MaTTemem, Vitou a Dejzrem. Zaměřovali jsme se primárně na ně a jejich komunitu. Nechybělo zde plno Minecraftu, improvizace, soutěží a co nejvíce možné interakce s diváky s nějakým lehce edukativním přesahem. 

Lukefry

Účastníte se i nějakých táborů? 

Každé léto jezdím na dětské tábory, ale už to ani neberu jako, že bych dělal akce pro děti, protože ona už se stejně kolem mě v mých týmech tvoří taková, řekněme, komunita.  Takže já to spíš tak dělám pro tu komunitu, pro všechny vedoucí a lidi, které běžně během roku nevidím. Já obecně mám k táboru dlouhodobý vztah. Já jsem jezdil deset let na stanové tábory uprostřed lesa, pět kilometrů od nejbližší vesnice, a vždycky mě to bavilo a uklidňovalo. Byla to pro mě svým způsobem dovolená, a toho se snažím držet i v případě Geek kempu, který už bude letos podle mě sedmým rokem. Je to klasický tábor plný obvyklých táborových aktivit. Děti jsou rozděleny do šesti oddílů. Každý oddíl má svého youtubera jako mentora, který tým nějakým způsobem vede, tráví s ním čas a pomáhá dětem s aktivitami. Během celého týdne týmy sbírají body v celotáborové hře, takže je to úplně stejný koncept jako prakticky na jakémkoliv jiném táboře.

Vy máte na kontě i podcasty. Můžete nám přiblížit, o co jde?

Já již několikátým rokem spolupracuji společně s Českým rozhlasem na přípravě několika edukativních podcastů. V minulých letech takto vyšel Filtr o mediální výchově a Polštář o sexuální výchově, dospívání a intimitě. Tento rok jsme udělali třetí společný podcast, který se jmenuje Kapesné a pojednává o finanční gramotnosti v podobě, která je, věřím sympatická žákům druhého stupně základních škol.

Kolik času týdně věnujete svému zaměstnání? Tím myslím You Tube a ostatním vašim projektům.

Řekl bych, že prakticky veškerý svůj volný čas, včetně sobot a nedělí. Já jsem OSVČ, takže úplně nemám volno a neberu si dovolenou, takže nevím, nedokážu to teď asi spočítat z hlavy, ale 50 až 60 hodin týdně to bude určitě.

Děkuji za rozhovor

vacke@rdmkv.cz | + posts

redaktor