I tento rok máte jedinečnou příležitost udělat něco dobrého pro své okolí.Ve dnech 12. až 15. října se v celé republice koná projekt 72 hodin. Devátým rokem projekt inspiruje mladé […]

I tento rok máte jedinečnou příležitost udělat něco dobrého pro své okolí.
Ve dnech 12. až 15. října se v celé republice koná projekt 72 hodin. Devátým rokem projekt inspiruje mladé lidi k pomoci přírodě a druhým. Každoročně nám dává najevo, že každý z nás má možnost změnit své okolí k lepšímu. Kdo se do projektu může přihlásit? Jakým způsobem se zapojit? Kdo za celým projektem stojí? 

Projekt 72 hodin – Svět můžete změnit i za tři dny!

Projekt 72 hodin je akce pořádaná Českou radou dětí a mládeže, která si klade za cíl zapojit co nejvíce nadšenců do tří dnů plných dobrovolnických aktivit po celé České republice. 

Projekt je otevřený všem dobrovolníkům

Přihlásit se může každý od dětí přes nejrůznější organizace až po dobrosrdečné jednotlivce. Pokud vám na vašem okolí záleží a pomoc druhým je pro vás normální věc, tak jste perfektními adepty pro účast.

Zároveň akce neklade ani žádný minimální a maximální limit účastníků akce. Je tedy čistě na vás, zda se práce chopíte jako vlk samotář nebo dáte dohromady početnou skupinu dobrovolníků.

Jedinou podmínkou je, aby alespoň jeden účastník akce byl starší 18 let. 

Chci se také přidat. Jak na to?

Prvním krokem je si na webu projektu založit účet. Následně se vám otevřou hned tři možnosti zapojení do projektu. První je registrace vlastního projektu, tato varianta je samozřejmě časově a organizačně nejsložitější. Zato však můžete popustit uzdu své fantazii a pomoci svému okolí tak, jak myslíte, že je nejvhodnější. Před registrací projektu je nutné si prostudovat obecná pravidla registrace společně s koordinátorskou příručkou. Když máte vše rozmyšlené a nastudované, nezbývá nic jiného než vyplnit jednoduchý registrační formulář a začít se na svoji vysněnou akci pilně připravovat. Chcete pomoci v terénu, ale organizace vlastní akce není zrovna váš šálek čaje? Není problém! 

Spousta projektů je veřejná, jednoduše si tak vyberete projekt, který vám bude vyhovovat. Můžete sázet stromy, uklidit blízký les od odpadků nebo třeba darovat krev. Stačí, když se domluvíte s koordinátorem dané akce, který každou další pomocnou ruku jistě ocení. Poslední možnost je pak splnit jednu z výzev. Tato možnost je časově nejméně náročná, tudíž pokud každý den bojujete se svým kalendářem, tak je možná právě tato možnost pro vás. Výzvy jsou opravu pestré. Jedna vám klade za úkol udělat každý den radost nejméně třem lidem, druhá se zaměřuje na zlepšení vašeho třídění odpadu. Na své si zde přijdou i opravdový odvážlivci s výzvou digitální detox, jejímž cílem je tři celé dny téměř nepoužívat žádné technologie.

Potřebuji se svým projektem “píchnout”

Není podstatné, zda organizujete podobnou akci poněkolikáté či jste dobrovolnický nováček. Obavy z neúspěchu jsou zcela běžné. Na organizaci akce však nejste sami! Česká rada dětí a mládeže vám ráda podá pomocnou ruku. Hned z kraje vám nepochybně pomohou cenné informace ukryté v nespočtu příruček projektu 72 hodin. Pakliže hledáte hmatatelnější pomoc, i zde vám jsou schopni organizátoři pomoci. Máte totiž možnost při registraci svého projektu zažádat o gumové rukavice a pytle pro úklid krajiny či o sazenice na výsadbu stromů. Vyčerpali jste již všechny předešlé způsoby, ale stále vám prostředky pro realizaci projektu nedostačují? Nezbývá vám nic jiného, než se obrátit na místní samosprávu či podnikatele. Pokud napíšete formální email, kterým sdělíte, že chcete udělat dobrou věc, ale potřebujete pomoc, tak se jistě najde někdo, kdo vám pomůže.

Co je Česká rada dětí a mládeže?

Jedná se o celostátní organizaci, jejíž historie sahá až do roku 1998. Sdružuje spolky dětí a mládeže a v tento moment má více než 200 000 individuálních členů. Za svůj cíl si organizace neklade nic menšího, než je reprezentace zájmů české mládeže napříč společností.

Pokud vás vidina pomoci svému okolí zaujala, tak ani na vteřinu neváhejte a vyplňte svoji přihlášku. Pomáhat má smysl!

+ posts

redaktor