Klára Lubinová je šestnáctiletá studentka Gymnázia v Pelhřimově. Je aktivní členkou křesťanského sdružení pro mládež YMCA. Ráda cestuje a poznává nové lidi. Už nějakou dobu zastává dobrovolnickou pozici v organizaci […]

Klára Lubinová je šestnáctiletá studentka Gymnázia v Pelhřimově. Je aktivní členkou křesťanského sdružení pro mládež YMCA. Ráda cestuje a poznává nové lidi. Už nějakou dobu zastává dobrovolnickou pozici v organizaci AFS.

Mohla byste vysvětlit, co přesně znamená role kontaktní osoby? Jaké jsou klíčové úkoly, které tato role obnáší?

Tak to je člověk, kterého AFS přiřadí ke studentovi, který přijede do cizí země. Je to někdo, kdo má na starosti, pravidelně ho kontaktovat a zjišťovat, jak se má. Jestli se mu daří dobře a jestli je všechno v pořádku ve škole i v hostitelské rodině.

Dále má na starosti vypisování různých reportů o tom, jak na tom student je. Když se vyskytne nějaký problém, je mým úkolem to začít řešit a nejlépe to i vyřešit. Například pomáhám studentovi, kterého mám na starosti, když se mu stýská. Vyslechnu ho a pokusím se s ním o tom promluvit. Nebo třeba když má problém v hostitelské rodině, tak se dá domácnost změnit.

Jinak, já bych měla jako kontaktní osoba mít rozhodně trpělivost a přirozenou touhu pomoct mu. Je dle mého velmi důležité, aby každý v této funkci studenta vážně poslouchal a aby se s ním snažil jeho případné problémy nějak řešit.

Klára Lubinová

Vycestovala jste také někdy s AFS?

Před dvěma lety jsem chtěla někam na nějaký výměnný pobyt. AFS se mi ukázalo jako jedna z nejlepších možných variant, protože poskytuje možnost vyjet do zahraničí i docela mladým lidem. Mně v té době bylo tak čtrnáct let. Každopádně nakonec jsem se dostala na roční pobyt do Lotyšska. Žila jsem tam v hostitelské rodině a chodila do lotyšské školy. Musím říct, že ta zkušenost mi toho hodně dala a teď díky tomu zvládám pomáhat ostatním studentům, kteří se rozhodli přicestovat do Česka.

Proč jste se rozhodla stát kontaktní osobou?

Po tom, co jsem se vrátila z Lotyšska, jsem chtěla nějakým způsobem zůstat v organizaci AFS. S těmi lidmi, kteří mají podobné zájmy a zkušenosti a taky prožívají věci podobně jako já. Chtěla jsem zůstat v kontaktu s venkovním světem.

Kdo všechno může dělat podporu studentů?

Kontaktní osobu jako takovou může dělat prakticky kdokoliv. Většinou jsou to lidé od patnácti do dvaceti pěti let. Ale pak jsou tu ještě kontaktní osoby pro hostitelské rodiny a to jsou většinou starší lidé, kteří jsou třeba z bývalé hostitelské rodiny. Důležité je říct, že AFS pořádá školení, které je dobré absolvovat, protože se občas stane, že se člověk musí vypořádat s nějakou situací která je už opravdu vážná a pokud neví, jak k ní přistupovat, nebo jak se v ní zachovat tak to, nemusí vždy dopadnout dobře. A AFS má jakési nejčastější scénáře toho, čím si ten student prochází, jak bychom se k němu měli zachovat nebo o čem bychom s tím měli mluvit.

Co nejšílenějšího jste občas nuceni řešit?

Jednou se nám stalo, že přijel nějaký student z Latinské Ameriky a něco si začal se svojí hostitelskou sestrou a potažmo ještě se svoji hostitelskou mámou. Když se něco takového stane, jako že se

student zamiluje do svého nového sourozence, my ho většinou přestěhujeme, sice někam blízko, ale do jiné rodiny, protože není úplně fér vůči rodičům, aby jim bydlel v domě například přítel jejich dcery. Ale tenkrát jsme myslím toho studenta nakonec museli poslat domů, protože to málem skončilo u rozvodu nebo něco takového. Takže první z pravidel je, nezamilovat se do svých hostitelských sourozenců a už vůbec si nezačínat s hostitelskými rodiči.

AFS je organizace, která vzešla z původního American Field Services. V současné době se zaměřuje na organizaci výměnných pobytů pro studenty a funguje jako síť kanceláří umístěných po celém světě. Tyto kanceláře navzájem vyměňují zájemce o studium, umožňují jim cestovat do zahraničí a prožívat významné zkušenosti a zážitky v novém prostředí.

vacke@rdmkv.cz | + posts

redaktor