V polovině března proběhl v Lípě u Havlíčkova Brodu Svojsíkův závod, na který se sjeli skautské družiny z Vysočiny i mimo ni. Celý závod pořádalo havlíčkobrodského středisko Bobříci. Skauti se […]

V polovině března proběhl v Lípě u Havlíčkova Brodu Svojsíkův závod, na který se sjeli skautské družiny z Vysočiny i mimo ni. Celý závod pořádalo havlíčkobrodského středisko Bobříci. Skauti se sem přijeli utkat o postup do krajského kola a předvést ostatním své dovednosti.

Tři závody na Vysočině

Na Vysočině se tento rok konají tři závody. Kromě závodu v Lípě se uskutečnil další 1. dubna v orlovských lesích u Humpolce. Tento závod pořádali humpolečtí s pelhřimovskými skauty. Poslední v Budišově je připraven na 20. dubna.

Akce v Lípě měla základní tábor v tělocvičně tamní školy, kde mohli skauti ze vzdálenějších lokalit i přespat. V tělocvičně přenocovalo okolo osmi družin. Většinu z nich během večera buďto zaujaly basketbalové koše nebo lano zavěšené ze stropu. 

Ráno si soutěžící dali výbornou snídani čítající obložené rohlíky se spoustou zeleniny, po které následovala registrace družin. Na zdejší závod se přihlásilo osm dívčích a šest chlapeckých družin ze Žďáru nad Sázavou, Chotěboře, Humpolce, Havlíčkova Brodu, Pelhřimova, Bystřice nad Pernštejnem a Přibyslavi. Ve srovnání s ostatními Svojsíkovými závody na Vysočině, se jedná o malý počet. Pro porovnání na závod v Budišově se přihlásilo 25 družin.

Mapa v mobilu a oběd na ohni

Družiny dostaly od doprovodů mobily se staženou mapou stanovišť, které musí za stanovený časový limit oběhnout. Na soutěžící čekaly úkoly prověřující jejich schopnosti, například vázání uzlů, manuální zručnost a vyhledávání informací nebo ověřující jejich znalost skautské historie a poznávání fauny a flóry.

V průběhu dne si museli družiny uvařit oběd z předem rozdaných surovin v kotlíku na ohni. Každá skupina dostala spoustu brambor a kořenové zeleniny, aby udělala bramboračku. Za zmínku také stojí simulačka na stanovišti zdravovědy, kde se příchozí museli vypořádat třeba s tepenným krvácením a poškozenou páteří. Vše velmi věrohodně ztvárnili za pomoci umělé krve, vytvořené z vody, medu, a přírodních barviv. Tu nalili do injekční stříkačky v ruce simulujícího, kterou spojovala s ránou úzká plastová trubička.

Šest hodin na trati

Družiny byly na trati něco kolem šesti hodin. Trasa závodu měřila cca deset kilometrů. Po návratu organizátoři závodu vyhlásili výsledky, během čehož si vyzvedly tři družiny kluků a tři družiny holek ceny vyrobené na 3D tiskárně a postoupili do dalšího kola, kde se utkají s vítězi jiných závodů.

 „Myslím, že to byl super zážitek. Měli jsme skvělou partu, se kterou jsme si to celé užili, i když samotný závod byl vážně vyčerpávající. Navíc jsme měli málo jídla, protože polévka se nám vůbec nepovedla a svačina byla malá, takže jakmile jsme se vrátili, minimálně půlka z nás se okamžitě vrhla na jídlo. Taky jsem rád, že jsme postoupili do dalšího kola, ale vůbec jsem to nečekal. Třeba na zdravovědě jsme dost pohořeli,” podělil se se o zážitek Martin Trnka.

Svojsíkův závod je skautská soutěž, která se koná jednou za dva roky. Poprvé proběhla v roce 1946. Účastnit se mohou všichni skauti ve věku 10 – 16 let a to v družinách po 4 až 8 členech. Závod je pojmenovaný podle Antonína Benjamína Svojsíka zakladatele skautingu u nás. První základní kolo pořádá mnoho středisek po celých Čechách. Několik družin může postoupit až národního kola.

vacke@rdmkv.cz | + posts

redaktor