Den matek je pro spoustu maminek nejdůležitějším dnem v roce. V Česku se slaví každou druhou květnovou neděli. Maminky dostávají květiny a dárky. Pojďme se společně podívat na to, jak to všechno […]

Den matek je pro spoustu maminek nejdůležitějším dnem v roce. V Česku se slaví každou druhou květnovou neděli. Maminky dostávají květiny a dárky. Pojďme se společně podívat na to, jak to všechno začalo.

Svátek matek slavíme v Česku stejně jako ve Spojených státech amerických, druhou květnovou neděli. Oslava není náhoda. Den matek prosadila v bývalém Československu poloviční Američanka, Alice Masaryková. Poprvé se tento svátek slavil v roce 1923 v Brně. O čtyři roky později to byla celorepubliková záležitost.  

V moderní době se Den matek stal významnou příležitostí pro děti a rodiny, aby vyjádřily svou lásku, vděčnost a obdiv k matkám za veškerou péči a obětavost, kterou poskytují. V evropských zemích je Den matek státním svátkem a společnost se snaží 

V dalších zemích je ale jiné datum. 12. února 2023 (druhou únorovou neděli) Norsko,19. března 2023 (čtvrtou postní neděli) Velká Británie a Irsko, 4. června 2023 (jako pátou květnovou nebo první červnovou neděli) Švédsko, Francie a některé další frankofonní země.

Tradičním způsobem, jak oslavit Den matek je darování květin, jako jsou růže, tulipány, a dárky, jako jsou šperky, kosmetika nebo vůně. V některých zemích se také tradičně vaří speciální jídla nebo pečou sladkosti, aby oslava byla ještě slavnostnější. Například v Anglii je tradicí, že jsou pořádány pikniky, na kterých si rodiny užívají společný čas a dobré jídlo. Ve Spojených státech amerických je třeba tradicí, že děti pečou s maminkou dort.

V posledních letech se Den matek také stal důležitým dnem pro charitativní organizace, které využívají tuto příležitost ke shromažďování finančních prostředků na podporu matek a rodin v nouzi. Tyto organizace také využívají Den matek jako příležitost k zvýšení povědomí o sociálních a ekonomických problémech, které mohou matky a rodiny v celém světě čelit. Například Klub svobodných matek, kdy tento klub poskytuje rodinám samoživitelů finanční, materiální a odbornou právní pomoc. 

V každé zemi se mohou tradice oslavování Dne matek lišit. Nicméně, jedna věc zůstává nezměněna – důležitost mateřství a mateřské lásky v životě každého člověka. Tento den nás povzbuzuje, abychom ocenili mateřskou lásku a péči v každodenním životě a abychom se snažili vracet matkám a rodinám stejnou měrou lásky a podpory.

Dříve se Den matek nahradil jiným svátkem

Víte, že dříve se Den matek nahradil dnem MDŽ? Ne? Tak si to připomeňme, jak to tenkrát bylo. Probíhaly veřejné oslavy, které organizovala Rada československých žen, akční výbory Národní fronty a do svého zákazu i Junák či Sokol. Vedoucí úlohu měli hlavně školy. Program zajistil především vystoupení pionýrů a dalších kolektivů. Postupně ale režim oslavu upozaďoval a v roce 1955 oficiálně přiznává, že ho nahrazuje Mezinárodní den žen.

Oslavy na Vysočině

Den matek můžete oslavit různými způsoby. Například můžete vzít maminku di Jihlavského divadla, kde se bude hrát od 19:00 hra názvem Konkurz do divadla nebo ji můžete vzít na vycházku s přednáškou o Gustavu Mahlerovi. Přednáška se koná od 14:00. Takže i těmito originálními dárky můžete svou maminku potěšit.

Akcí je ale mnohem víc. Mrkněte se do našeho kalendáře.

+ posts

redaktor