Ferda Mravenec je oblíbenou postavou české literatury a kultury, která již 90 let těší publikum. Tohoto malého mravenečka s velkým srdcem, pozitivním přístupem a láskou k dobrodružství stvořil  spisovatel a […]

Ferda Mravenec je oblíbenou postavou české literatury a kultury, která již 90 let těší publikum. Tohoto malého mravenečka s velkým srdcem, pozitivním přístupem a láskou k dobrodružství stvořil  spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora. Ferda Mravenec poprvé vyšel v českém magazínu “ABC” dne 6. března 1933 a od té doby se stal ikonou české dětské literatury.

Ferda Mravenec, práce všeho druhu

Věčně dobře naladěný, optimistický, pracovitý a houževnatý šikula je miláčkem dětí už devadesát let. Čtenáři ho mohli poprvé spatřit, jako hlavního hrdinu, v roce 1933 na stránkách Lidových novin, kde začaly vycházet Příhody Ferdy Mravence. Již předtím se měl vyskytnou v Pestrém týdnu roku 1927, ale ne jako hlavní hrdina. Za vznikem této kreslené postavičky stojí pan Ondřej Sekora, rodák z Brna. Z jeho mnoha zájmů a profesí si můžeme připomenout, že to byl český spisovatel, novinář, kreslíř, grafik, ilustrátor. Spolupracoval také s rozhlasem, televizí, filmem i divadlem. 

Výstava „Ondřej Sekora – známý i neznámý“

Od 28. února do 14. května letošního roku se na jeho počest a k připomenutí devadesátiletého výročí koná výstava v Galerii Villa Pellé v Praze. Základy této výstavy jsou originály Sekorových slavných i méně známých knižních ilustrací, jeho novinové kresby a karikatury, ale i loutky vytvořené podle Sekorových návrhů. S Ferdou Mravencem se však můžeme potkávat na televizních obrazovkách často v podobě večerníčků, ale i v knižní podobě či v komiksech, které jsou stále k dostání v knihkupectvích či v různých prodejnách například s dětským sortimentem. Příběhy o Ferdovi jsou stálým námětem pro dětská představení v loutkových divadlech nebo do dětských časopisů, kde se například objevil již v letech 1945 až 1951 na zadní straně časopisu Mateřídouška.

Málokdo ví, že Ferda byl v začátcích pěkný rebel

Původní komiks směřoval pro dospělé a tak můžete našeho hrdinu vidět,  jak kouří dýmku, opijí se šťávou z květů či pohoršuje berušky. Měl tak znázorňovat chlapíka otloukaného životem. Teprve poté, co se Sekora rozhodl na popud okolí pro knižní vydání Ferdu přepracoval, aby mohl jít příkladem dětem. Kouření u kreslené postavičky se například nelíbilo ani nakladatelstvím pro děti, které vznesly námitku proti dýmce. Nechtěli podporovat kouření u dětí a mladistvých. V první knize tak Ferdu ještě vidíte bafat z fajfky, po které se už poté slehne zem. Málokdo také ví, že se Ferda stane otcem, ale ne jak by si každý myslel s Beruškou, ale s mravenčicí, jenže takováto informace se do knižních a ani televizních příběhu nedostala a zůstane pouze v komiksovém příběhu na stránkách starých novin.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka