Maturita je náročná. Moje první zkušenost byla, že jsem si řekl „Budu se učit všechno dohromady.“ To je veliká chyba. Teď se nabízí otázka. Jak tedy zvládnou „zkoušku dospělosti“? V následujícím […]

Maturita je náročná. Moje první zkušenost byla, že jsem si řekl „Budu se učit všechno dohromady.“ To je veliká chyba. Teď se nabízí otázka. Jak tedy zvládnou „zkoušku dospělosti“? V následujícím článku se dozvíte pár tipů a rad, jak úspěšně složit maturitu.

Za prvé. Nepřehánějte to s učením. Všeho moc škodí. Možná si myslíte, že jste pohodáři, ale těsně před maturitou se to změní. Začnete panikařit a zběsile se učit. Ale to je velká chyba.

Náš mozek není schopen neustále fungovat na 100 %. Jestli se učíte dlouho a nenastavujete si přestávky, tak přestanete být schopni se intenzivně soustředit. Kromě toho bude vaše hlava přeplněná, a tak do ní stejně nic neuložíte. 

Za druhé. Nezačínejte se hned učit. Než se pustíte do učení, udělejte si plán. Sedněte si a dejte dohromady všechny maturitní otázky, ať už na papír nebo do Wordu. Zbytečně si nekombinujte a naplánujte si to takhle. Každý den se naučte něco málo z každého předmětu a začínejte od první otázky.

Postupujte den ode dne. Když skončíte v pondělí s učením naplánujete si další den. Na papír, do PC si napíšete, kterou otázku se naučíte jako další. Nikdy, ale nepřehánějte počet otázek, které si vypracujete. Řekněte si, že třeba si uděláte 2, 3 otázky.

Za třetí. Učte se soustředěně. První tip k tomu, abyste se lépe koncentrovali na učení už znáte, nesmíte se učit dlouho v průběhu dne. 

Málokdo se dnes dokáže intenzivně soustředit. Je to způsobeno dnešní dobou, neustále nás vyrušují upozornění, na internetu se děje stále něco zajímavějšího a zajímavějšího. Smutné je, že i malé vyrušení výrazně zpomaluje učení. 

Doporučuji. Mobil mějte daleko od sebe, přepněte jej do režimu letadlo. Nemějte strach, nic zásadního vám neuteče, když nebudete pár minut online. Naučte se učit krátce maximálně 35 minut. Pak si dejte malou přestávku a zase se do toho dejte.

Za čtvrté. Střídejte různé předměty a témata. Nejoblíbenější styl učení je ten, že se ponoříte do jednoho předmětu a snažíte se ho dokonale naučit. Místo toho, abyste se v jeden den učili jenom jeden předmět, učíte se předmětů více a střídáte je mezi sebou. To je tzv. prokládané učení. 

Za páté. Simulujte prostředí. Když se jako dítě učíte jezdit na kole, jak to děláte? Zkoušíte to, balancujete, překlápíte se ze strany na stranu, abyste udrželi rovnováhu. Na piáno se také nenaučíte hrát pouze posloucháním Mozzarta. Musíte to zkusit.

Učení se do školy by nemělo být výjimkou. Jestliže máte u ústních zkoušek mluvit, mluvte. Pokud máte psát slohovku, pište. Jestliže máte zvládnout didakťák, několikrát si ho zkuste udělat nanečisto.

Věrně nasimulujte prostředí skutečné zkoušky, hoďte se do pomyslné vody a naučte se v tom plavat. Poukazuji tím na to, že při učení byste se měli zaměřovat na tu část dovedností, kterou po vás chtějí.

Na závěr takové malé shrnutí. Nepřehánějte to s učením. Učte se po chvilkách. Dalším důležitou radou je. Neučte se hned. Zkuste si vytvořit plán tzn. ve Wordu nebo na papíru si nejdříve vypracujte otázky, pak se učte. Dále pak si vypněte všechny možné elektronické věci. To vám zaručí to, že se budete víc soustředit. Nasimulujte si prostředí. Zkoušejte to, co máte nejdřív. Když máte slohovku, tak pište, když didakťák, tak si ho dejte nanečisto.

+ posts

redaktor