Nikdy a nikdo tuto situaci nechce zažít, ale stát se může během vteřiny. Zásady pohybu po zamrzlé ploše ne každý zná. Počasí je jako na houpačce a proto i bezpečnost […]

Nikdy a nikdo tuto situaci nechce zažít, ale stát se může během vteřiny. Zásady pohybu po zamrzlé ploše ne každý zná. Počasí je jako na houpačce a proto i bezpečnost zimních radovánek není dobré brát na lehkou váhu. 

Desatero jinak, než mnozí znají

Deset bezpečnostních zásad by si měl připomenout každý, ať jsi dítě, nebo dospělý. V zimních měsících je dobré je mít vždy na paměti.

Za prvé, na led se nevydávej, pokud je tenčí než deset centimetrů. 

Za druhé, vždy měj na paměti, že led může prasknout i když je tloušťka dostačující, protože se může jednat o místo s přítokem vody, nebo může na něj působit sluneční svit a je toho mnohem více, co může způsobit rychlé narušení zamrzlé plochy. 

Třetí a čtvrtá zásada, nepohybujte se na ledu ve skupinách, pokud je vás na ledě větší skupina, kde je led nestabilní, dodržujte dvoumetrové rozestupy a buďte mezi sebou propojeni lanem, pro případnou záchranu při prasknutí. 

Za páté, dbejte při takovém pohybu i na co největší rozložení na ledové ploše, proto je dobré využít pro chůzi po ledě sněžnice, lyže či jiné pomůcky k tomu vhodné. 

Za šesté, v případě propadnutí, je dobré mít u sebe záchranné pomůcky, takzvané bodce, které máte připevněné u zápěstí a při rychlém jednání zabodnout tyto bodce do ledové plochy. 

Sedmá a osmá zásada nás upozorňuje na to, pokud máme cestu po ledové ploše naplánovanou předem, je dobré si sebou vzít záchranné pomůcky, které nás popřípadě udrží nad hladinou, jako třeba nafukovací vesta. 

Za osmé, když to jde, dobré je se i vhodně obléci a zvolit oděv spíše z umělých vláken. 

Za deváté, pokud se dostanete do situace, že na řece, či vodní ploše uvidíte, či uslyšíte tonoucího, je nutné okamžitě volat příslušné linky. Pro rychlé volání vytočte 112, 150, 158, 155, nebo aplikace Záchranka může být rychlým pomocníkem pro lokalizaci vás i tonoucího. Po zavolání se pokuste tonoucímu pomoci, avšak je potřeba dát dobrý pozor na svoji bezpečnost. 

Desátá zásada, když se vám tonoucího podaří dostat z vody na bezpečné místo, je potřeba okamžitě zajistit základní životní funkce. Jak je tonoucí při vědomí, zbavte ho mokrého oblečení, dostaňte ho co nejrychleji do suchého a udržujte tepelný komfort.

První pomoc může tonoucímu zachránit život

Pokud to jde, nejprve se snaž tonoucímu poskytnou nějaký předmět, jako větev, PET lahev, nebo něco co by stačilo pro vytažení. Snaž se od tonoucího udržet bezpečnou vzdálenost.  Tonoucí může být v šoku a mohl by tě strhnout k sobě do vody. Po chycení se tonoucí uklidní a můžeš ho zkusit vytáhnout na ledovou plochu, či břeh. Pokud je ale tonoucí v bezvědomí, rychle si rozmysli svůj postup. Zavolej o pomoc na příslušnou linku, pokus se bezpečně tonoucího dostat z vody. Pokud postižený při dotažení ke břehu a uvolnění dýchacích cest nedýchá nebo nedýchá normálně, zahaj okamžitě resuscitaci. Tu začni 5 vdechy, pokračuj kombinací 30 stlačení hrudníku a 2 vdechy. Pokud pomoc stále nepřijela, po jedné minutě resuscitace přivolej záchrannou službu na tísňovou linku 155 a pokračuj dál v resuscitaci do příjezdu záchranné služby. Pokud postižený začne před příjezdem záchranné služby sám dýchat, ulož jej do zotavovací polohy a svlékni z něho mokré šaty a udržuj jej v teple.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka