Sdružení Arnika – Centrum pro podporu občanů, jakožto česká nezisková organizace spojující jedince usilující o lepší životní prostředí, pořádá v roce 2021 již jedenáctý ročník ankety Alej roku, soutěž o nejkrásnější […]

Sdružení Arnika – Centrum pro podporu občanů, jakožto česká nezisková organizace spojující jedince usilující o lepší životní prostředí, pořádá v roce 2021 již jedenáctý ročník ankety Alej roku, soutěž o nejkrásnější alej/stromořadí v Čechách. Soutěž je určena nejen pro širokou veřejnost, ale také pro představitele obecních nebo městských úřadů. Nyní se tedy máte i vy, jako vesnice/městys/město, možnost do této ankety zapojit a soutěžit v ní. 

Aleje a stromořadí jsou již od nepaměti nedílnou součástí české krajiny. Lemují naše silnice, cesty, ulice či promenády parků a přitom jsou tichým svědkem historických událostí, hospodaření našich předků, ale i osobních lidských příběhů. Po celý rok alejemi projíždíme či procházíme a taktéž jsou místem pro náš odpočinek. Z přírodního i kulturního hlediska jsou nenahraditelné. Právě prostřednictvím ankety Alej roku se snaží sdružení Arnika na význam alejí/stromořadí upozornit a přispět tak nejen k jejich zachování, ochraně a péči, ale také podnítit veřejnost k jejich nové výsadbě. 

Přihlaste i vy do soutěže alej či stromořadí z vaší obce, ať už pro její vizuální krásu nebo příběh s ní spjatý. Představte prostřednictvím ankety alej, která má pro vaši obec a její občany speciální význam a popište z jakého důvodu. Může se jednat o aleje památné, letité i nově vysázené, lemující například cesty ke hřbitovu, ke kulturní památce, na místních cyklostezkách, při vodních tocích nebo na jakémkoliv jiném místě. Upozornit můžete také na alej, které hrozí vykácení a nominací tak zvýšit šanci k její záchraně.

Zapojením vaší obce do ankety Alej roku 2021 podpoříte aktivity ochrany životního prostředí našeho sdružení Arnika a současně se do nich jako obec aktivně zapojíte. Budete mít možnost poukázat na to, že je pro vás místní alej nebo stromořadí důležitým přírodním i kulturním prvkem krajiny a zdravého životního prostředí. Anketa Alej roku je také výbornou příležitostí zachovávat významné hodnoty pro obyvatele vaší obce i další generace, a podpořit tak lokální patriotizmus. Účast v naší anketě může pro vaši obec znamenat v neposlední řadě také veřejné zviditelnění. Nominované aleje představujeme nejen na našem webu a sociálních sítích, ale o nominacích vydáváme také regionální a celostátní tiskové zprávy. Anketu propagujeme v tištěných i internetových médiích a v programech rozhlasových stanic.

Možnost nominovat vaši alej nebo stromořadí do celorepublikové ankety Alej roku 2021 máte do 26. 10. 2021. Přihlásit ji můžete prostřednictvím nominačního formuláře https://podporovatel.arnika.org/lnkvcds/15041927/37b5, kde nám kromě vašich kontaktních údajů uvedete lokalizační informace aleje/stromořadí, 1-3 fotografie aleje nebo stromořadí a popis aleje či stromořadí. Pro více informací k pravidlům ankety: https://podporovatel.arnika.org/lnkvcds/15041922/1ee1.

O vítězi rozhodne veřejnost v on-line hlasování na naší webové stránce do 11. 1. 2022. V polovině ledna bude vyhlášeno 14 regionálních vítězek a z nich jedna vítěznou Alej roku 2021. Na závěr proběhne veřejná slavnost, kde budou vítězům za účastí patronů ankety předány diplomy a ceny. Ve vítězné aleji bude nainstalována pamětní tabule.  

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka