Prosinec je plný starých lidových tradic, z nichž některé známe a dodržujeme dodnes, některé jsme zapomněli. 13. prosince, krátce po Mikuláši a svaté Barboře má svátek svatá Lucie. I k […]

Prosinec je plný starých lidových tradic, z nichž některé známe a dodržujeme dodnes, některé jsme zapomněli. 13. prosince, krátce po Mikuláši a svaté Barboře má svátek svatá Lucie. I k té se pojí legenda o jejím životě a lidové zvyky. 

Známé pořekadlo “svatá Lucie noci upije” říká, že od svátku svaté Lucie se dny začnou znovu prodlužovat. Ale nenechte se zmást, původně byl totiž tento svátek slaven 23. prosince, až později se přesunul na 13., proto tohle rčení není úplně přesné. 

Podle lidových pověr chrání Lucie před čarodějnicemi. Každý musel také v den svátku sníst kousek česneku, který před čarodějnicemi ochraňuje. Hospodyně také od toho dne až do Štědrého dne dávaly dobytku kus těsta smíchaného s různými bylinami, aby čarodějnice nemohly ani na ně. 

Tradice spojené s Lucií se různí, ale podle jedné z nich chodila oblečená v bílém, mlčící, s obličejem bílým od mouky, nebo s maskou. Někdy ji doprovázel celý průvod, který po vesnici vyváděl různé neplechy. Ve většině tradic je Lucie popisovaná jako osoba strašidelná a hrůzostrašná, v některých případech dokonce měla nosit v zakrvácené ruce nůž. 

Někde chodilo Lucií dokonce několik pohromadě, kontrolovaly pořádek, jestli děti nezlobí a jestli všichni dodržují zákaz draní peří a předení na 13. prosince. Kdo by zákaz porušil, toho Lucie přišly klepnout přes prsty a pocuchat mu přádlo. Jinde Lucie chodily s peroutkou, kterou vymetly všechny police, kontrolovaly, jestli je uklizeno a všem v domácnosti učesaly vlasy.  Podobně jako Mikuláš Lucie dávaly nadílku hodným dětem, a ty zlé strašily (a dokonce jim hrozily propíchnutím břicha).

Dnes si můžeme svátek svaté Lucie vyložit jako den, kdy se máme vyhýbat domácím pracím a odpočívat (podle stanoveného zákazu předení a jiných prací). Zároveň by se ale dalo říct, že Lucie stojí za vánočním úklidem, kvůli kontrolování pořádku a vymetání polic peroutkou. 

Málokdo ví, že na svátek svaté Lucie se některé tradice pojí i k takzvanému Žberovi. Žber byl pro děti velký strašák. Chodil od stavení ke stavení, muž pokrytý od hlavy až k patě koudelí. Kde měli zlobivé děti, tam vešel, rozřezal dětem břicho, vyndal všechny orgány a dal místo nich koudel. Zdá se, že dnešní děti mají docela štěstí, že si je může “jenom” odnést čert. Taky se vám zdá, že staročeské tradice jsou občas drsnější, než bychom čekali? A znali jste některé z nich? 

Zdroje: 

https://living.iprima.cz/bydleni/lucie-noci-upije-a-podle-tradice-take-nesmite-uklizet

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_zvyky_a_pov%C4%9Bry#%C5%BDber

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka