Svatá Barborka Krátce před svátkem svatého Mikuláše se slaví svatá Barbora. Tradice s ní spojené nejsou tak rozšířené, jako Mikuláš, naši předkové je ale věrně dodržovali. Znáte je? Asi nejznámější tradicí […]

Svatá Barborka

Krátce před svátkem svatého Mikuláše se slaví svatá Barbora. Tradice s ní spojené nejsou tak rozšířené, jako Mikuláš, naši předkové je ale věrně dodržovali. Znáte je?

Asi nejznámější tradicí je trhání větviček ovocných stromů. Pokud nějaké svobodné dívce větvička do Štědrého dne vykvete, do roka se provdá. Existují ale i jiné tradice, které se víc týkají malých dětí. Podle jedné z nich byla Barbora tajemná žena, kterou jen tak někdo nemohl zahlédnout. Chodila od domu k domu a rozdávala dětem nadílku. 

Hlavně na vesnicích byl zvyk, že Barborek chodilo víc, byly to dívky oblečené do bílého oblečení, přepásaného červenou stuhou, ve vlasech měly věnečky a různé ozdoby. Prý je posílal svatý Petr z nebe po zlatém provaze. Dívky chodily po vesnici, šeptaly “mulisi mulisi” (modli se, modli se) a říkaly různé koledy a říkanky. Před každým domem pořádně zabouchaly metlou na dveře a bez vyzvání vstoupily. Rozdávaly ořechy, jablka a cukroví ze speciálního těsta, kterému se říkalo barborky nebo faulky. Na zlobivé děti hrozily metlou, aby se polepšily. 

Svatý Mikuláš 

Svátek svatého Mikuláše je v Česku velmi oblíbený. Slaví se v podvečer 5. prosince. Mikuláš u nás nejčastěji vypadá jako muž v biskupském oděvu s bílým vousem, chodí v doprovodu andělů, kteří rozdávají sladkosti, a čertů, kteří odnáší zlobivé děti. 

Mikuláš byl skutečnou historickou postavou. Narodil se přibližně v roce 270 ve městě Patra v Malé Asii, hlásal křesťanství a pomáhal chudým. Byl také inspiraci pro Smyšlenou postavu Santa Clause.

O Mikulášovi koluje mnoho legend. Podle nejznámější z nich pomohl třem dcerám ze zchudlé rodiny. Když spaly, oknem hodil každé z nich pytlík zlaťáků, aby měly na věno a mohly se vdát. Říká se, že jedné z dcer spadl pytlík přímo do punčochy. Z této legendy vychází zvyk nadílky pro děti. 

Tradice Mikuláše se v nějaké formě vyskytuje v mnoha zemích, někdy s různými odlišnostmi. Tak například v Nizozemsku je Mikuláš označován jako Sinterklaas, a místo čertů a andělů s ním chodí Černý Petr. Sinterklaas přijíždí lodí ze Španělska, kde musel obstarat pomeranče  a granátová jablka. V Maďarsku zase chodí Mikuláš sám, ale dětem se vyhrožuje Krampusem, čertem, který si je odnese, pokud nebudou hodné. Krampuse ale naštěstí ještě nikdy nikdo neviděl. 

Znali jste některé zvyky a tradice? A jak slavíte Mikuláše s dětmi? 

Zdroje:

http://svatky.centrum.cz/clanek/svatek-svateho-mikulase/48/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Mikul%C3%A1%C5%A1#Legendy

https://www.frekvence1.cz/clanky/zpravy/zapomenute-tradice-co-delali-nasi-predci-na-sv-barboru.shtml

https://www.jazykovyservis.cz/uncategorized-cs/mikulas-v-zahranici-v-madarsku-bez-andela-ve-francii-s-reznikem/
krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka