Vánoční stromeček dnes k Vánocům neodmyslitelně patří. Každý máme ten svůj doma, velké vánoční stromy zdobí snad každé náměstí, míjíme je v i obchodech, jsou zkrátka k nepřehlédnutí. Mohlo by […]

Vánoční stromeček dnes k Vánocům neodmyslitelně patří. Každý máme ten svůj doma, velké vánoční stromy zdobí snad každé náměstí, míjíme je v i obchodech, jsou zkrátka k nepřehlédnutí. Mohlo by se zdát, že tomu tak bylo vždy. Překvapivě u nás v Česku vánoční stromečky nemají až tak dlouhou tradici. Víte, jak vypadaly ty úplně první?

První zmínka o nazdobeném stromečku pochází z brémské kroniky z roku 1570. V Německu byl stromeček nejdřív hlavně pro domácnosti šlechty a bohatších měšťanů. Do českých zemí se dostal až v 19. století.  

V Česku prý úplně poprvé stromeček nazdobil ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich roku 1812. Chtěl tím ohromit své hosty. Tato první vlaštovka ale zůstala ještě nějakou dobu jediná. Tradice se ze zdobení stala až v 70. letech 19. století, a to jen v bohatých domácnostech. Na venkově až zhruba o třicet let později, a až do první světové války bylo obvyklé, že měli lidé ozdobenou jen větev.

Staročeské Vánoce - kolekce ozdob | Winter decor, Christmas crafts,  Christmas decorations

A jak takový ozdobený stromeček vypadal? Prvními ozdobami bylo jak čerstvé, tak sušené ovoce, perníčky, ořechy, šišky, nebo tvary z vizovického těsta, které se dělalo ze zbytků těsta na chleba. Hospodyňky také šily ozdoby z látek, které se pak naplnily senem. Kluci zase vyráběli ozdoby ze dřeva a podobně. Ozdoby na stromek po staročesku si můžete jednoduše vyrobit i doma. Stačí usušit plátky ovoce, použít můžete také skořápky od vlašských ořechů, celou skořici, nebo pokud máte chuť i trochu šít, můžete po vzoru staročeských hospodyněk vystřihnout vánoční tvary, ty pak sešít a naplnit vatou. Není to nic složitého, a rázem máte aktivitu pro děti, které se nemohou dočkat Vánoc. 

Možná jste už slyšeli, že někdy se stromeček zavěšoval ze stropu, klasicky nebo i špičkou dolů, aby nezabíral místo. Viset mohl třeba nad štědrovečerním stolem. 

Okolo zdobení vánočních stromků koluje vícero tradic. Jedna z nich vychází i z křesťanských kořenů a vysvětluje vznik ozdobeného stromu. Na svátek Adama a Evy, tedy 24. prosince, se před kostely hrály hry připomínající prvotní hřích. Strom se zavěšenými jablky byl prý ústřední rekvizitou. 

Zdroje:

https://www.dumazahrada.cz/bydleni/interiery/26646-vanocni-stromek-v-duchu-staroceskych-tradic-vyrobte-si-vlastni-ozdoby/

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka