Jsme na začátku doby adventní. Vánoce se blíží, někdo kupuje poslední dárky, zatímco pro jiného je začátek adventu signálem, že za dva týdny by měl začít. Cukroví a Mikulášové v […]

Jsme na začátku doby adventní. Vánoce se blíží, někdo kupuje poslední dárky, zatímco pro jiného je začátek adventu signálem, že za dva týdny by měl začít. Cukroví a Mikulášové v obchodech konečně přestali působit nepatřičně a na většinu lidí začíná působit zimní atmosféra. Většinou máme doma adventní věnec. Víte, kdy tato tradice vznikla, a co všechno se k věnci pojí? 

Dlouhá tradice

Původně byl advent spojen s pohanskými zvyky a slavením slunovratu, to znamenalo, že se znovu narodí bůh slunce. Tradice měly svou podobu i ve starověkém Římě, Germánské i Slovanské říši. Tyto zvyky však postupně převážila spíše křesťanská tradice, která je součástí adventu dodnes. Čtyři svíčky na věnci symbolizují čtyři týdny do Vánoc a také očekávání příchodu Ježíše, ve kterého křesťané věří.

Přestože křesťanská tradice je dlouhá, první adventní věnec podobný tomu, jak ho známe dnes, vznikl až relativně nedávno. Vyrobil ho v 19. století v Německu teolog Johann Wichern. Založil školu pro chudé děti, a ty se ho před Vánocemi pořád neodbytně ptaly, kdy už budou Vánoce. Proto udělal věnec, na který dal počet svíček od začátku prosince do Vánoc, a každý den se jich zapalovalo víc a víc. Dřív se adventní věnec zavěšoval na stuhy na strop, dnes už se ale používá převážně varianta na stůl. 

Symbolika adventního věnce

Uspořádání a barvy věnce mají svůj význam, který se odvíjí od církevních tradic. Typické jsou čtyři svíčky, které se postupně zapalují o adventních nedělích. Někdy se ale dává pět i více svíček, které pak mají také svůj význam. Věnce jsou často ze zelených větviček, které symbolizují život. 

V katolické církvi je nejběžnější fialová a růžová barva. Fialová barva symbolizuje půst, ale také očekávání a naději, protože křesťané věří, že o Vánocích se narodil Ježíš Kristus. Třetí svíčka na věnci bývá růžová, tato barva symbolizuje radost, že čekání je skoro u konce. Někdy se třetí svíčka nazývá Gaudete (z lat. radujte se).

V protestantských církvích je častější červená barva svíček, jako symbol radosti, Krista, vítězství. Je braná jako typická vánoční barva. 

Fialová barva je někdy nahrazena modrou, například v jiných protestantských církvích, v Americe nebo v Anglii. 

Zvyků je hodně a poslední dobou se fantazii meze nekladou, věnce se zdobí sušeným ovocem, kávovými zrnky, perníčky a podobně. Znali jste tradice spojené s výzdobou věnce? A jaký máte doma vy?

Zdroje: 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10519120758-nase-tradice/212562260400003-advent/

https://primanapady.cz/clanek-1533-starocesky-adventni-venec-tradicni-dekorace-v-cervene-barve

https://cs.wikipedia.org/wiki/Adventn%C3%AD_v%C4%9Bnec

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka