Kyberšikana je šikana prostřednictvím informačních technologií, a člověk (zejména dítě) se může stát její obětí velice snadno. Přestože následky kyberšikany nejsou vidět na první pohled tak, jako modřiny nebo roztržené […]

Kyberšikana je šikana prostřednictvím informačních technologií, a člověk (zejména dítě) se může stát její obětí velice snadno. Přestože následky kyberšikany nejsou vidět na první pohled tak, jako modřiny nebo roztržené tričko, nejde o nic méně závažného než je klasická šikana. 

Děti někdy formy šikany neumí poznat, a proto je nenapadne nějak zasáhnout nebo si říct o pomoc, cítí se osamělé, možná mohou mít i pocit, že si to zaslouží (“vážně jsem hloupý/á, mají pravdu”). Pokud jsou zdrojem šikany nevhodné či upravené fotky apod., děti se často stydí o problému někomu říct, a zůstanou na něj samy. Pokud se však budete věnovat prevenci, děti se mohou šikaně vyhnout nebo alespoň vědět, jak ji řešit. 

Udělejte si proto čas na rozhovor se svými dětmi, a vysvětlete jim, co už není v pořádku, jak se bránit apod. 

Vaše dítě by mělo vědět, že k projevům kyberšikany patří:

  1. když mu někdo posílá urážlivé a zastrašující zprávy nebo o něm šíří pomluvy
  2. pokud někdo pořizuje fotky, videa či zvukové nahrávky, které pak upravuje a zveřejňuje s cílem dítě poškodit
  3. vytváření stránky či obsahu, který dítě uráží nebo ponižuje
  4. pokud někdo zneužívá cizí účet
  5. provokování nebo napadání ostatních v diskuzních fórech
  6. zveřejňování cizího tajemství
  7. pokud je dítě někým vydíráno po telefonu nebo přes internet
  8. pokud dítě někdo obtěžuje voláním, psaním práv nebo prozváněním

Žádná ze zmiňovaných věcí není v pořádku, nikdo si ji nezaslouží a není ostuda se svěřit. 

Pokud se vaše dítě stane obětí kyberšikany, snažte se najít viníka a požadujte, aby pro něj byly vyvozeny důsledky. Vaše dítě by nemělo útočníkovi odepisovat, také mu poraďte, ať si ukládá důkazy (screenshoty), ukončí komunikaci s agresorem a pokud možno mu zablokuje přístup ke svému telefonnímu číslu apod.

Řešením může být taky smazání účtů na sociálních sítích (a vytvoření nových), trávení méně času na internetu… úplným zákazům se však vyhněte, většinou totiž nefungují.

Oběti šikany bývají málo obeznámeny s rizikem zneužití informačních technologií, možná i proto jsou snadným terčem. Upozorněte tedy svoje dítko, ať nesdílí příliš mnoho osobních informací či fotek na internetu. 

Také je zajímavé, že původci kyberšikany jsou často sami šikanováni, proto také dětem vysvětlete, že takové chování není správné a pokud se k nim někdo chová nehezky, není řešením chovat se tak k dalším lidem. 

V některých případech je nutné obrátit se při řešení na policii. Rodičům je také doporučena spolupráce se školou, její zaměstnanci jsou školení na to, aby mohli v tomto směru pomoci. 

Zdroje: https://www.policie.cz/clanek/vite-co-je-kybersikana.aspx

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/temata/kyberikana/17-cojekybersikana

http://www.zschuchelna.cz/wp-content/uploads/ZSkybersikana.pdf

[wikicard title=“Kyberšikana“ lang=“cz“]

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka