Chytré telefony, tablety, počítače, téměř neomezený přístup k internetu, to všechno je dnešní realitou. Pro děti rozhodně. Ať už se vám doba sociálních sítí, počítačových her a podobných věcí líbí, […]

Chytré telefony, tablety, počítače, téměř neomezený přístup k internetu, to všechno je dnešní realitou. Pro děti rozhodně. Ať už se vám doba sociálních sítí, počítačových her a podobných věcí líbí, a nebo máte spíš pocit, že o online prostoru vlastně nic nevíte, je důležité probrat toto téma s dětmi. O těch toho víte nejvíc právě vy a vy tedy budete jejich průvodci. 

Často, pokud něčemu nerozumíme, reagujeme tím, že to znehodnocujeme nebo se tváříme přinejmenším skepticky. “Tohle je úplná blbost, jenom tím ztrácíš čas!” V tomto případě to ale není tak úplně pravda. Všechny zmiňované věci dnes a denně používáme a bez mnoha z nich bychom se už ani neobešli. Můžete dítěti říct, že nechápete, proč na internetu tráví tolik času, ale zároveň uznejte, že když to není důležité pro vás, pořád to může být důležité pro něj. 

Bavte se s dětmi o tom, co je pro ně důležité, stejně, jako s nimi probíráte, co bylo ve škole, co je baví apod. Otevíráte si tím k nim cestu. Děti budou rády za váš zájem, a možná sami sebe přistihnete, jak s nimi zapáleně hrajete počítačovou hru.

I přes svou užitečnost je dnes internet plný nástrah, a také proto je potřeba s dětmi na toto téma zavést řeč. Rozhovory na téma kyberšikana, seznamování na internetu, sdílení osobních informací apod. jsou důležité, aby se vaše dítě dokázalo ve světě internetu pohybovat bezpečně, znalo vlastní zodpovědnost a vy jste o ně nemuseli mít strach. Některé věci se zdají jako samozřejmé, pokud je ale malé dítě v online světě nováčkem, může se snadno nechat nachytat.

V našem seriálu během celého června budeme uveřejňovat rady, o čem s dětmi mluvit a jak.

+ posts

šéfredaktor