Internet je skvělým nástrojem, už jen proto, že vám rychle poskytne jakoukoli informaci. Ale samozřejmě to má i své nevýhody, zejména pro děti, které mají většinou přístup k internetu od […]

Internet je skvělým nástrojem, už jen proto, že vám rychle poskytne jakoukoli informaci. Ale samozřejmě to má i své nevýhody, zejména pro děti, které mají většinou přístup k internetu od útlého věku. Děti jsou přirozeně zvídavé, a dostanou se na Youtube, sociálních sítích a podobně k různému obsahu, ať už ze zvědavosti, nebo omylem. 

Faktem je, v této věci můžete zasáhnout. 

Mluvte s dětmi o obsahu na internetu, vysvětlujte jim, co je špatné a proč, a domluvte se s nimi na pravidlech podle vašeho uvážení. 

Existují nejrůznější aplikace či stránky, tzv. rodičovské filtry, které vám umožní zablokovat konkrétní stránky nebo skupiny stránek s určitým obsahem. 

Některé aplikace rodičům poskytují informace o tom, jaké stránky či informace jejich děti na internetu hledají. Také můžete dostat e-mail, pokud se vaše dítě pokusí navštívit nějakou ze “zakázaných” stránek. Jednoduchým způsobem je také projít historii v prohlížeči. 

Vše zmíněné může být velmi užitečné, ale doporučujeme děti předem upozornit. Je fér, aby věděly, že mohou být kontrolovány. 

Dbejte na varovné signály. Pokud se dítě najednou začne chovat zvláštně, odmítá vaši pomoc u počítače, chce být u počítače samo, zbystřete. 

To samé platí v případě, kdy dítě začne instalovat vám neznámé programy a odmítá vás naučit s nimi pracovat. 

Velmi jasným signálem může být i to, pokud dítě začně být obezřetné, “zametat za sebou stopy”, tedy mazat historii v prohlížeči apod., pravděpodobně má co skrývat. 

Obecně je normální, že se vám dítě nechce svěřovat s kým si píše a co, ale pokud na vaše otázky odpovídá neobvykle strnule/agresivně/… možná i to může být varovným signálem. Zde je však důležité i přes všechnu snahu o bezpečnost dítěte respektovat jeho soukromí a netrvat na tom, aby vám např. dávalo přečíst všechny zprávy, říkalo o všech lidech, se kterými si píše atd.

Na závěr rada nad zlato: buďte dětem příkladem a dodržujte pravidla, která jim nastavíte i vy sami. 

Zdroje: https://www.jaknainternet.cz/page/1201/ochrana-deti-na-internetu/

https://bezpecne-online.saferinternet.cz/pro-rodice-a-ucitele/technicka-ochrana-pocitace/item/5-mo%C5%BEnosti-rodi%C4%8Dovsk%C3%A9-kontroly

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka