Dnešní děti bezpochyby tráví v online světě více času, než kdy dřív. Kapitola sama pro sebe jsou počítačové hry. Pokud je Vaše dítě miluje, ale vy vlastně moc nevíte, o […]

Dnešní děti bezpochyby tráví v online světě více času, než kdy dřív. Kapitola sama pro sebe jsou počítačové hry. Pokud je Vaše dítě miluje, ale vy vlastně moc nevíte, o co jde, možná se vám bude hodit pár následujích rad. Budete klidnější, a dokážete své ratolesti líp porozumět. 

Herní svět pro vás nemusí být velkou neznámou, hodně informací se můžete dozvědět na internetu. Půjde o  užitečné informace, například věkové hranice hry, či její obsah. Podle takových měřítek můžete aspoň částečně ovlivnit, u čeho bude vaše dítě trávit čas. 

Mnoho zdrojů se shoduje na jednom: mluvte s dětmi o hrách! Je to jejich svět, kde jsou ve svém živlu, a váš zájem je pravděpodobně příjemně překvapí. Jde ale o víc než navázání kontaktu, pokud se dětí budete ptát, o co ve hře jde, co se zrovna stalo nebo jak se u hry cítí, naučí se děti odlišovat hru od reality, vyjadřovat své pocity a aktivně se zamýšlet nad tím, jak tráví svůj čas. 

Pokud chcete udělat extra krok, zahrajte si taky. Možná budete překvapení, jak vás hra vtáhne, a o to víc poznáte svět, ve kterém se vaše dítě rádo pohybuje. I pokud to pro vás bude zážitek, který nebudete chtít opakovat, minimálně budete s dítětem moci o hře aktivně mluvit, ptát se, zkrátka budete v obraze. 

Domluvte se s dítětem na rozumných hranicích, například o čase stráveném hraním. Pro zajímavost, děti předškolního věku by měly denně u her strávit maximálně kolem 20 minut, s narůstajícím věkem se čas samozřejmě zvyšuje, v různých zdrojích však najdete různé údaje. Zajímavou možností může být určení času na týden, ne na den, dítě si tak může samo rozhodnout, jak s časem naloží, což je jistě dovednost, která se mu bude hodit. 

Zdroje: https://bezpecne-online.saferinternet.cz/pro-rodice-a-ucitele/teenageri-a-hry/item/24-jak-vyzr%C3%A1t-na-po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A9-hry?-10-tip%C5%AF-pro-rodi%C4%8De

http://www.jakouhru.cz/Article/Detail/32/rady-rodicum-dite-a-pocitacove-hry/

[wikicard title=“Počítačová hra“ lang=“cz“]

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka