Dílničky pro šikovné ručičky, vůně punče, mrskající kapři v kádi a dobrý skutek v podobě předání dobrovolného vstupného na pomoc Honzíka Doležala. To vše se konalo na vánočních dílničkách v […]

Dílničky pro šikovné ručičky, vůně punče, mrskající kapři v kádi a dobrý skutek v podobě předání dobrovolného vstupného na pomoc Honzíka Doležala. To vše se konalo na vánočních dílničkách v kulturním domě Měřín, poslední listopadovou neděli.

 S úsměvem a malým dárkem vítající hasiči

Jelikož se jednalo hlavně o dětskou událost, vyrazila jsem se svými dětmi. Při příchodu skupina dobrovolných hasičů, jako hlavní pořadatelé, nás přivítali vřelým pozdravem, úsměvem a dětem předali malý dárek v podobě perníku a omalovánky. Vstupné bylo dobrovolné a bylo nám sděleno, že výtěžek poputuje na znevýhodněného chlapečka Honzíka Doležala, kterému je pět let a je z Velkého Meziříčí. Do šaten jsme si odložili vše, co jsme nepotřebovali a vyrazili prozkoumávat možnosti, co dál. V předsálí si děti pohladily mrskající kapry v kádi, u kterých stál jeden z hasičů, co dětem pomohl. Také jsme se pokochali menší sbírkou Betlémů ze dřeva a papíru. Děti využily i vyfocení se v malém připraveném foto koutku s andělskými křídly nebo parukou čerta. Bylo príma, že u každé aktivity byl zalaminovaný návod, co se dá u dané činnosti dělat, pokud tam nebyl někdo z pořadatelů.

Již první nadšenci byli v tvořivém procesu na hlavním sále

Sbor dobrovolných hasičů pro tvořivé ručičky přichystal sedm stanovišť s dílničkami. U každého z nich k ruce, když by bylo potřeba, seděl proškolený pořadatel. Na pódiu se to zelenalo vánočními dekoracemi z jehličnatých stromů od profesionální floristky. Děti si tak u každého připraveného stolu vytvořily výrobek s vánoční tématikou. Začali jsme hned od kraje sálu a tak u prvního stolu se děti pustily do výroby malé dřevěné vánoční dekorace s čajovou svíčkou. U druhého stanoviště tvořily papírový kroužkový řetěz, který slouží jako kalendář na odpočítávání dnů do Vánoc. Krásnou recyklovanou ozdobu zvonečku, na kterou se využily prázdné plastové kapsle od kávy, si děti ozdobily u třetího stolu a u čtvrtého také tvořily z recyklovaného materiálu. Ze starých skleniček od jogurtů, které posloužily na lucerničky se svíčkou, které děti pomalovaly barvami. U pátého a šestého stanoviště jsme společně napsali připravený dopis pro Ježíška a vytvořily ručičkové přáníčko, kde prsty sloužily jako sněhuláci. V neposlední řadě nesmí chybět ani zdobení perníčků, kdy připraveny byly v podobě čerta, anděla a Mikuláše. Na pódiu pod vedením Michaela Florist si dospělí s pomocí dětí vytvořili vánoční dekorace. Například na stůl věnce, ozdobný stromeček ke dveřím a mnoho dalšího dle představivosti.

Vůně cukroví, punče a vánoční hudba se linula sálem

Pořadatelé mysleli i na něco dobrého a tak jsme si koupili pár laskomin k snědku a k pití. Výběr byl dostačující od punče, vaflí, cukroví, párku v rohlíku či čaje, vybral si každý i my. Děti, které dotvořily, si vyzkoušeli doprovodné aktivity a tradice či si o nich přečetli na předem přichystaných listech papíru, které byly pověšené po kulturním domě. Děti bavila nejvíce aktivita, kde se zapálila ořechová malá lodička s voskem, co sloužila jako svíčka a pustila se do připravené mísy s vodou. Dospělé pak zaujala hlavně pusa pod jmelím. Rodina znevýhodněného chlapce měla na sále prodejní stánek s krásnými předměty, které jsme si mohli na místě zakoupit a dozvědět se bližší informace o Honzíkovi. Nabídka byla opravdu pestrá, polštářky s dutým vláknem, dětské autorské knihy, foto deníky, ozdoby z macrome, klíčenky, mýdélka, šumivé bomby do koupele, sponkovníčky a mnoho dalšího. Takže když se děti věnovaly dílničkám, já jsem mohla zakoupit výrobky, které dostane rodina pod stromeček a ještě mě hřeje pocit, že penízky půjdou na dobrou věc a to na hiporehabilitační pobyty, které chlapec navštěvuje, a nejsou hrazeny pojišťovnou. S dětmi jsme přijeli hned od půl druhé, kdy se otevřely dveře kulturního domu, a odjeli o půl páté. Takže půl hodiny před celým koncem této krásné vánoční tvořivé dílničky. Děti i já jsme odjížděli nadšení a těšíme se již na velikonoční tvořivou dílničku, kterou jak již pořadatelé oznámili, se bude určitě opět konat v kulturním domě Měřín.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka