U podávání přihlášek dojde hned k několika změnám. Od roku 2024 budou mít digitální podobu. Podpis zákonného zástupce bude možné doplnit třeba přes bankovní identitu. Změny se budou týkat už […]

U podávání přihlášek dojde hned k několika změnám. Od roku 2024 budou mít digitální podobu. Podpis zákonného zástupce bude možné doplnit třeba přes bankovní identitu. Změny se budou týkat už letošních žáků devátých tříd.  

Kromě digitalizace je dalším rozdílem možnost podat místo dvou přihlášek tři, které budou žáci moct seřadit i podle preferencí vybraných středních škol. V přihláškách mohou také kombinovat jak maturitní, tak i výuční obory a budou je moct vyplňovat od 1. do 20. února 2024. Pokud žák podává přihlášku na obor s talentovou zkouškou, má čas už jen do 30. listopadu 2023.

Možností středního vzdělání je více. Kterým směrem se vydat je pak na preferencích a schopnostech žáka. Může se rozhodnout mezi středním vzděláním bez výučního listu a bez maturitní zkoušky, středním vzděláním s výučním listem nebo zakončeném maturitní zkouškou. To se pak dále dělí na všeobecné nebo se zaměřením. „Myslím si, že pokud člověk ví, že chce jít na vysokou nebo není pořádně rozhodnutý, je nejlepší zvolit všeobecné gymnázium, “ sdělil student Gymnázia Moravský Krumlov Ondřej Pitlach. Seznam středních škol je možné najít například v atlasu školství.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy už schválilo i termíny jednotných přijímacích zkoušek (JPZ). Řádné termíny pro čtyřleté obory jsou 12. a 15. dubna, pro šesti a osmileté obory pak 16. a 17. dubna. Náhradní termíny přijímaček pro všechny druhy oborů byly stanoveny na 29. a 30. dubna. Výsledky JPZ se žáci dozví nově až po termínu náhradních přijímaček, a to 14. května. K vidění budou v novém elektronickém systému, který však není ještě zprovozněn. Cermat má stanovený termín na dokončení systému do poloviny ledna.

Přijímačky na střední školy se skládají ve většině případů ze dvou testů. Z matematiky a z českého jazyka. Některé střední školy nabízí zájemcům vyzkoušet si přijímačky takzvaně nanečisto. Žák se tak seznámí se strukturou testu a vyzkouší si, které typy úloh mu jdou, a které naopak potřebuje natrénovat. „Na naší škole nabízíme deváťákům přípravné kurzy z matematiky a z češtiny v rámci seminářů. Taky bych doporučil vyzkoušet si testy z minulých let, například na stránkách Cermatu,” uvedl výchovný poradce základní školy Tomáše Garriugue Masaryka v Třebíči Libor Švec.

Žáci také nebudou muset podávat zápisový lístek. Díky novému systému budou informace o přijetí a volných místech okamžitě dostupné. Očekává se i minimální využití odvolávacích formulářů, které však zůstanou v původní papírové podobě.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka