Talentovaných lidí je na Vysočině mnoho, přesto však u výkonů této mladé plavkyně zůstává rozum stát. Již v roce 2022 udělala svému rodnému městu obrovskou čest třemi medailemi, které získala […]

Talentovaných lidí je na Vysočině mnoho, přesto však u výkonů této mladé plavkyně zůstává rozum stát. Již v roce 2022 udělala svému rodnému městu obrovskou čest třemi medailemi, které získala na mistrovství světa v Polsku. Hned rok na to přivezla z Francie neuvěřitelných sedm medailí. Dále pak bez zaváhání přeplavala ledovou Dalešickou přehradu. Za své úspěchy převzala kromě již zmíněných medailí i nespočet prestižních ocenění jako například ocenění nejlepšího sportovce Českého svazu plaveckých sportů za rok 2023. Co člověka k takovému sportu přivede? Jaké zkušenosti lze zimním plaváním získat? Jakým způsobem člověka plavání v mrazivé vodě okouzlí? O svůj unikátní pohled na zimní plavání se s námi podělila Andrea Klementová.

Andrea Klementová

Jak jsi vlastně přešla k netypickému zimnímu plavání? Původně ses věnovala klasickému plavání.

Bazénovému plavání se věnuji i teď, protože pro zimní plavání je důležitý jak trénink ve studené vodě tak v bazéně, kde je třeba neustále pilovat techniku a vytrvalost. Vytrvalost je to nejdůležitější. K zimnímu plavání jsem se dostala díky covidu, protože když se uzavřely bazény, tak mi chyběly, až jsem vlezla do ledové vody v rybníce. Menší háček byl v tom, že to bylo v lednu.

Co tě přimělo u zimního plavání zůstat? 

Zimní plavání je takové vylepšené, náročnější a záživnější plavání, opravdu mě začalo bavit. Hned když jsem tam poprvé vlezla, věděla jsem, že to není naposled. Nejlepší je pocit, když z vody vylezete.

Co všechno zahrnuje příprava se na zimní plavání?

Jak už jsem říkala, pro zimní plavání je důležitá jak bazénová příprava tak otužilost. Je někdy velmi těžké se připravovat a trénovat, protože vynechávat by se neměla žádná část tréninku. A snažím se to také dodržovat a poctivě trénovat otužilost i plavání.

Jakým způsobem vlastně tvoji přátelé, rodina a společnost obecně reagovala na tvoje odhodlání plavat v počasí, kdy ostatní myslí na lyžování?

Naši když se dozvěděli, že bych to chtěla zkusit, tak mi to rozhodně nechtěli dovolit a nechtěli mě pustit, vlastně jsem tenkrát trošku do té studené vody utekla. A to tak zůstalo i do teď. Nikdo z naší rodiny není zrovna fanouškem zimy a do teď si myslí, že jsem blázen.

Netradiční sporty to mají často obtížné, jaké má zimní plavání v Česku zázemí?

No je tomu bohužel tak. Zimní plavání jako takové se rozrůstá, ale neznamená to, že i po finanční stránce. Když jezdím například po jakýchkoliv závodech, vše si musím hradit sama. Ve srovnání s cizími zeměmi na tom nejsme zrovna nejlíp, ale může být i hůř.

Andrea Klementová

Co ti zkušenost s tímto netradičním sportem na vrcholové úrovni dala do života?

Dalo mi to nespočet zkušeností, které bych nejspíš jinde nezískala. Přijde mi občas jako bych získala všeobecný přehled a poznala spoustu nových lidí, a to nejen ve sportovní oblasti. Musím si vše zařídit a zorganizovat sama, a to mě posouvá dál. 

V minulosti jsi dokázala přeplavat Dalešickou přehradu, co bude další milník?

Určitě těch cílů bude víc a budu dělat co bude možné pro to, abych jich zdolala co nejvíc. V nejbližší době je to MS v Estonsku v zimním plavání, v červenci štafetová přeplavba kanálu La Manche a v srpnu asi tou největší výzvou bude sólo přeplavba kanálu La Manche. 

Daří se ti propojovat náročný sport na vysoké úrovni, studium a volný čas?

Je to pro mě dost náročné propojit školu se sportem, ale zatím to nějak zvládám, tak doufám, že se bude dařit i na dále. Ale je toho opravdu příliš a volný čas podstatě není.

Kde se vidíš za pár let, chtěla by ses plaváním živit?

Plavání mě moc baví a mám v plánu se mu na této úrovni věnovat co nejdéle to půjde, ale jsem si vědoma toho, že mě to nebude moct nikdy živit. Studuji na vysoké škole v Brně, regeneraci a výživu. V dalších letech bych nejspíš ráda přešla na učitelství, ale nikdy nevím, kam mě život zanese.

Děkuji za rozhovor.

Andreu můžete sledovat na facebooku nebo instagramu.
Sledovat můžete i Klub ledních medvědů Třebíč.

+ posts

redaktor