Každý knihomol to určitě zná. Přeplněná knihovna, plný seznam knížek, které by si chtěl přečíst a prázdná peněženka, což dohromady nečiní zrovna funkční trio. Přesto si ale nové knížky stále […]

Každý knihomol to určitě zná. Přeplněná knihovna, plný seznam knížek, které by si chtěl přečíst a prázdná peněženka, což dohromady nečiní zrovna funkční trio. Přesto si ale nové knížky stále kupuje a ty staré a přečtené zabírají těm novým na poličkách místo. Skvělé, ale přitom tak málo známé řešení nám nabízí například knihkupectví Martinus v podobě Knihovrátku.

Co je Knihovrátek?

Knihovrátek je služba, kterou knihkupectví Martinus nabízí nově. Nepomůže ale jen lidem s přeplněnými domácími knihovnami, ale i těm, kteří doslova hltají jeden příběh za druhým a jsou rádi za každou novou knihu, která jim projde rukama. Své starší knihy, které vám doma leží bez povšimnutí můžete totiž vyměnit za nové a ušetříte tím nejen prostor, ale i vaše finanční úspory.

Výběr knihy k výměně

Knihu, kterou byste chtěli vyměnit je třeba pečlivě vybrat. Samozřejmě se většinou nechceme zbavovat našich oblíbenců, se kterými jsme prožili takzvaně druhý život. Zároveň je ale důležité, aby kniha stále zajímala i ostatní. Nemusí být ale psaná pouze česky. Knihovrátek vykupuje totiž i žádané tituly ve slovenštině a angličtině. To, zda je vaše kniha právě hledaná jiným čtenářem najdete po zadání jejího titulu přímo na stránce Knihovrátku. Dále se vám ukáže hodnota poukazu, který byste za odeslanou knihu dostali a ten můžete použít přímo v online knihkupectví Martinus. Dávejte si ale pozor, pokud je vaše kniha více poškozená, v Knihovrátku jí bohužel neprodáte, protože co si budeme, ale ani vy byste si takovou knihu pravděpodobně nekoupili.

Co když není moje kniha zrovna ve výkupu?

Nic se nebojte. Sami to určitě znáte, a tak víte, jak rychle se preference čtenářů a čtenářek mění. To, že vaši knihu, kterou byste rádi poslali do nových rukou zrovna nikdo nehledá, neznamená, že nebude žádaná například za týden. Aby vám žádná výhodná nabídka jen tak neunikla, vznikla takzvaná Hlídací sova. Pokud jste zjistili, že o vaši knihu není momentálně zájem, můžete si ji pomocí Hlídací sovy uložit do seznamu, který můžete průběžně kontrolovat. Až bude titul právě této knihy někdo shánět, jednoduše vám v seznamu přijde upozornění, abyste o poptávce věděli jako první.

Jak knihu odešlu dál?

Pokud jste vyplnili již všechny názvy knih, které byste chtěli předat do nové domácnosti, odešlete nabídku a na e-mail vám přijdou instrukce, jak knihy správně zabalit a kam je poslat. Nemusíte se bát, že celou akci nestíháte, protože po obdržení e-mailu máte na odeslání zásilky celý měsíc. Balík můžete podat pohodlně přes nejbližší Zásilkovnu a to bezplatně. Knihkupectví Martinus za vás dopravu zaplatí. Výhodná poukázka vám přijde na e-mail hned po doručení a zkontrolování vaší zásilky.

Mám nějakou výhodu, pokud nakupuji knihy na knihkupectví Martinus?

Pokud jste knihu, kterou chcete poslat dál nakoupili na onom knihkupectví, pak se vás výhoda v podobě výhodnější ceny rozhodně týká. Je pro to však nutné, abyste jak na koupi knihy, tak na její výkup využili stejný zákaznický profil. Systém díky tomu rozpozná, kde byla kniha dříve zakoupena. 

Kde nakoupím knihy levněji?

Samozřejmě v přehledu již přečtených knih, kam vaše vykoupené příběhy putují. Najdete zde nejen momentálně populární a oblíbené knihy různých žánrů za sníženou cenu ale také například již využité učebnice, které bychom stejně používali jen jeden pouhý rok.

Tak co, rozhodli jste se přispět i svými příběhy do společné sbírky knihomolů po celé republice?

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka