Týden je pro někoho krátká doba. V Pelhřimově však stihli během pěti dnů procestovat skrz naskrz pohádkovou říší, a ještě se k tomu naučit nemálo slovíček z angličtiny. Zajímalo by vás, jak probíhá […]

Týden je pro někoho krátká doba. V Pelhřimově však stihli během pěti dnů procestovat skrz naskrz pohádkovou říší, a ještě se k tomu naučit nemálo slovíček z angličtiny. Zajímalo by vás, jak probíhá tábor, který připravují dvě studentky nebo jak vnímají čtyřleté děti výuku v angličtině?

Do konce prázdnin zbývaly už jen dva týdny. Přesto se  dvě studentky, sedmnáctiletá Zuzka a jednadvacetiletá Ivča, sešly v pondělí 21. srpna v učebních prostorách pelhřimovské jazykové školy, aby společně s dětmi ve věku od čtyř do šesti let zahájily pětidenní příměstský tábor. Během krátkého času, od osmi do dvanácti hodin, si vyrobili mnoho výrobků například z papíru a formou hry se naučili  také důležitá anglická slovíčka a fráze. Hlavní postavička Mickey Mouse, která se objevila i například na táborových tričkách, postupně všechny provedla pěti kouzelnými dny, přičemž každý den představoval jinou pohádku.

„Nejvíc se mi líbilo všechno, angličtina mě baví ale ještě jsem se jí nikdy neučil,“ popsal tábor čtyřletý Honzík. Pětiletá Anežka, která už se s výukou angličtiny setkala svého kamaráda doplnila: „Už jsem se učila angličtinu tady na kroužku, a angličtina mě baví. Nejvíc mě bavilo vyrábění hlavně mýdlíček a pohádka Ariel.”

Jazyková bariéra

Kouzelná země animáků aneb anglický tábor pro ty nejmladší

Některé z dětí už během roku navštěvují anglické kurzy, které jazyková škola pořádá. Přesto se stále polovina z nich s angličtinou nikdy nesetkala. Podle Ivany to však není takový problém: „Občas je například to vysvětlování trošku komplikovanější. Zároveň je fajn, že když probírané téma ti starší už umí, tak si radí navzájem.“

Během her a tvořivého času pouští lektorky do pozadí písničky z aktuální denní pohádky, na které společně tančí a zpívají. „Když dětem něco vysvětluju, mluvím na ně jenom anglicky. Většinou s porozuměním nemají problém a když nevědí, co mají dělat, zopakuju jim to česky. Rychle se všechno učí a jsou moc šikovní,“ prozradila nám svůj přístup Ivana.

Tábor den po dni

Pondělí

Tábor odstartovala pohádka Ariel. Během rána se společně všichni seznámili a odbourali tak počáteční střípky stydlivosti a rozpačitosti. Ti, kteří to zvládli se představili samozřejmě v angličtině. Během tematické výroby podmořských živočichů z papíru se děti mohly naučit jejich anglické názvy, čímž si netradičně rozšířily slovní zásobu. Lektorky měly zároveň prostor zhodnotit zručnost malých šikulů a podle toho vyhodnotit program do následujících dnů.

Úterý

Oblíbená pohádka Ratatouille dala dětem příležitost naučit se názvy nejen francouzských ale celosvětových jídel, které mohly koneckonců vyzkoušet i na vlastní kůži. Úterní venkovní program v pelhřimovských sadech totiž zahrnoval ochutnávku ovoce na slepo. Po zpáteční cestě děti navíc navštívily zahradu vyhlášeného muzea rekordů.

Středa

Havajský den uvedla ve středu pohádka Lilo a Stitch.  Během dne si děti vyrobily vlastní mýdla nebo papírového kraba. Exotika pohádkového prostředí přinesla příležitost si procvičit názvy celé škály barev. Zároveň zbyl čas i na odpočinek v podobě havajské masáže při plážových melodiích.

Čtvrtek

Po stopách pramenů vlasů se ve čtvrtek vydali na zábavné venkovní stezce. A koho vlastně hledali? No přece Lociku z pohádky Na vlásku. Místo ztracené princezny je na konci ale čekal úkol od starého kamaráda Mickey Mouse. Po správném odskákání křídou kresleného panáka dostaly děti za odměnu sladkou nadílku.

Pátek

Nastal poslední den a ten si do svých rukou vzal na starost sám Mickey Mouse. S dětmi si zopakoval názvy dnů v týdnu, a nakonec shrnul vše, co se společně během tábora naučili. Během nejenom edukativních her se lektorky snažily přiblížit co nejvíce k dětskému vnímání světa. světa. Dále ukázaly dětem, jak může být opakování zábavné.

O lektorkách

„Angličtinu se učím v podstatě od svých šesti let. Už přes rok docházím v Brně učit angličtinu do školek, díky čemuž jsem byla zároveň oslovena na tento tábor. Nyní budu studovat učitelku v mateřské školce. S dětmi mě vždy bavilo pracovat a teď jsem si navíc udělala certifikát angličtiny na úroveň C1 abych mohla dál učit a dělat podobné kroužky,“ prozradila nám o sobě Ivana Floriánová.

„Já se anglicky učím už od té doby, co jsem začala mluvit. Vlastně jsem chodila do jazykovky na tábory, a to přímo do téhle učebny, takže je to taková nostalgie. Na tento příměstský tábor jsem se dostala jako lektorka díky mamce, která mi o táboře řekla. Nakonec jsem se rozhodla to zkusit jako brigádu. Když jsem zjistila, že tu budu společně s Ivčou, tak jsme si napsaly, šly jsme do kavárny, kde jsme si hned sedly a vlastně se cítím jako bychom se znaly už hodně dlouho,“ objasnila studentka pelhřimovského gymnázia Zuzana Fučíková.

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka