Více než sto deset tisíc návštěvníků od čtvrtka 24. do úterý 29. srpna 2023 prošlo branami výstaviště. Země živitelka se svým bohatým programem, zaměřená na zemědělský sektor napříč všemi jeho […]

Více než sto deset tisíc návštěvníků od čtvrtka 24. do úterý 29. srpna 2023 prošlo branami výstaviště. Země živitelka se svým bohatým programem, zaměřená na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory, nalákala nejen dospělé, ale i děti. 

Jezdecká čtverylka či dětský hobby horsing 

Ve čtvrtek v devět hodin ráno se otevřely brány výstaviště. Zpoplatněné parkování do dvou set korun na vyznačených parkovištích bylo bezproblémové a blízko výstaviště. Na stáncích u vstupních bran jsme zakoupili vstupenky a po projití jsme se mohli kochat prvními viditelnými vystavenými stroji traktorů, kombajnů, vyvážecích strojů do lesa. Vítající hostesky nás oslovovali s ochutnávkami, jako například kávou či prvními doušky letošního burčáku. V každém stánku nás vítali usměvaví prodejci, kteří rozdávali informační letáky o jejich produktech, technice a dalším. Z hlavního čtvrtečního programu jsme si vybrali na předvadišti jezdeckou čtverylku a v Pivovarské zahradě malou jihočeskou dechovou kapelu Doubravanku. Byly to pro nás dvě ukázky, co jsme chtěli vidět, avšak z programu bylo na výběr toho mnohem více. Děti oslovil hlavně dětský svět, kde pro ně byl připravený pestrý program od skákacích hradů, hobby horsingu, soutěží s myslivostí, malováním na obličej, dlabání dýní a mnoho dalšího. Všechny stánky, ukázky, nabízené ochutnávky, hlavní a doprovodný program se během jednoho dne dá zvládnout, ale pokud si chce člověk tuto zemědělskou atmosféru užít naplno, je dobré mu věnovat alespoň dva dny.  Pro nás byl tedy čtvrteční den takzvaně rozkoukávací a zakončili jsme jej v pět hodin večer unaveni a plni zážitků.

Střiž ovcí na rychlost, lákající vůně kuchařské show výběr z programu byl opravdu pestrý

Páteční den jsme dorazili také po deváté hodině, kdy děti věděli hned, že dětský svět je jejich jasná volba, ale i dospělí si našli v tomto úseku svoje. Vystavovatelé zde měli například nachystaný stánek s všeobecnou zdravotní pojišťovnou, nebo například jsme si mohli vyzkoušet poznávací soutěž s Knihovnou Antonína Švehly. Z hlavního programu jsme si pro pátek vybrali na předvadišti chovatelskou ukázku plemenných koní a oslíků. V pavilonu T1 to vonělo rybářskými specialitami jelikož se zde během dne konala kuchařská show, kde se vařilo ze sladkovodních ryb. Mohli jsme tak od filetování po finální servírování pokrmu sledovat kuchaře a na konci ukázky i dané jídlo ochutnat. Z ochutnávek v pavilonech jsme pak také například od firem Penny Marketu, Penam, Efko, Šumavského pramene, Budějovického Budvaru, Bohemilk a. s., Billa ochutnali pramenitou vodu, sýry, jogurty, přesnídávky, džusy, zeleninu, ovoce a mnoho dalšího. I dinosauri jsme potkali na Země živitelce, ale jen ti nafukovací v přichystaném Dinoo ostrově, kde děti opět mohli soutěžit a dovádět s převlečenými dobrovolníky do dinosauřích oděvů. Přes šest set vystavovatelů z České republiky i ze zahraničí. Ukázky zemědělské techniky, ale také lesnická technika, vozíky od firmy Vezeko z Velkého Meziříčí, kotle, solární panely, zateplení domů, motorové pily a mnoho dalšího. Květiny, potraviny, zahrádkářské potřeby, koření, likéry, dětské hračky dá se říct, vše na co jste si vzpomněli jsme nejen viděli, ale dalo se i koupit. Brány výstaviště se zavíraly v šest hodin večer a tak i my jsme se vydali zpět na cestu domů. Pro nás byly dva dny dostačující, ale Země Živitelka pokračovala až do úterý 27. srpna. V příštím roce se můžeme těšit na jubilejní 50. ročník v termínu od 22. do 27. srpna 2024.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka