Začátek září je tradičně obdobím, kdy děti a rodiče vybírají zájmové aktivity. Kvalitních organizací, které na Vysočině nabízejí pravidelné mimoškolní aktivity je dlouhá řada, takže je z čeho vybírat. Nejlepší pochopitelně […]

Začátek září je tradičně obdobím, kdy děti a rodiče vybírají zájmové aktivity. Kvalitních organizací, které na Vysočině nabízejí pravidelné mimoškolní aktivity je dlouhá řada, takže je z čeho vybírat. Nejlepší pochopitelně je, když dítě chodí do nějakého oddílu nebo kroužku dlouhodobě a s výběrem není problém. Prostě jen po prázdninách plynule naváže a setká se s kamarády a vedoucími…

Pokud zatím dítě takovou možnost nemá, je potřeba věnovat výběru zájmové aktivity velkou pozornost. Kvalitní a hlavně pravidelné a dlouhodobé využití volného času je dítě důležitou součástí rozvoje – hned vedle výchovy v rodině a ve škole.

Jak se ale v široké nabídce aktivit orientovat? Můžete s dětmi třeba vyrazit na veletrh volnočasových aktivit Volný čas není nuda, který proběhne ve všech pěti okresních městech Vysočiny. Tam najdete desítky organizací a můžete se přímo zeptat vedoucích a jejich aktivity si vyzkoušet.

Když tuto osobní možnost mít nebudete, nabízím deset rad, která vám třeba pomohou:

  1. Naslouchejte zájmům dítěte – Jako rodiče dobře víte, co vaše dítě zajímá a baví. Výběr zájmových aktivit by měl probíhat jako vzájemná dohoda dítěte a rodičů.
  2. Důležitá je dobrá parta – Parta vrstevníků, ale i kamarádů různého věku, je pro dítě důležitá. Parta v kroužku, to je úplně něco jiného než třídní kolektiv. V dobrém oddíle se děti učí i sami od sebe a předávají si zkušenosti. Je dobré, když má dítě v kroužku už předem nějakého kamaráda.
  3. Kroužek na zkoušku – Jak úplně normální, že děti – zvláště v mladším věku – vyzkouší několik zájmových aktivit. Změna zájmů je přirozená a je otázkou vývoje dítěte. Já osobně jsem zastánce „všeobecnosti“. Oddíl, který není úzce specializovaný, ale má na programu „od všeho trochu“ je u mladších dětí dobrá volba.
  4. Není nutné mít génia – I když má dítě jednoznačný a prokazatelný talent, ještě to neznamená, že ho zájmová aktivita „v oboru“ bude bavit a naplňovat. Do zájmových aktivit dítě nenuťte – jeho spokojenost je nejdůležitější.
  5. Důležité je užít si dětství – Každé dítě potřebuje čas i samo pro sebe. Není proto dobré mít každé den kroužek… Dva kroužky za týden bohatě postačí. I my dospělí potřebujeme volný čas, který si organizujeme sami. Jdeme jen tak za kamarády, nebo si prostě lenošíme. U dětí je to úplně stejné
  6. Myslete na celkový rozvoj – Zdaleka na každé dítě bude vrcholových sportovcem, klavírním virtuosem nebo slavným malířem (viz také bod 4). V dobrém oddíle jsou aktivity organizovány s výchovným cílem a „hra“ je chápána jako prostředek k rozvoji znalostí, zkušeností a dovedností do praktického života.
  7. Hledejte reference – Dobrá zkušenost někoho z okolí je tou nejlepší reklamou. Ptejte se známých, pomohou i kamarádi vašeho dítěte… Osobní zkušenost je neocenitelná.
  8. Zajímejte se – Přihláškou a zaplacením „kroužkovného“ to nekončí. Zajímejte se o činnost oddílu, klubu nebo kroužku, poznejte dobře jeho vedoucí. Oni budou časem nejlepšími spojenci při výchově vašeho dítěte.
  9. Myslete i na prázdniny – Je skvělé, když kroužek, kam celý rok vaše dítě chodí jede v létě na tábor. To je důležité vyvrcholení celoroční činnosti.
  10. Rodina především – Dětské spolky nebo střediska volného času se svými kroužky nejsou místem, kam je dobré děti co nejčastěji „odkládat“. Jsou skvělou možností rozvoje dítěte, ale rodinné zázemí a čas strávený s rodiči nebo sourozenci nemůže nic nahradit.

Přeji šťastnou ruku při výběru volnočasových aktivit pro vaše děti. Správný oddíl nebo kroužek, který rozvíjí osobnost dítěte a připravuje ho na život je velkým pomocníkem při jeho výchově.

+ posts

šéfredaktor