Marie Procházková a Ilona Havlátová jsou studentky. Svůj volný čas věnují mnoha aktivitám, mezi které patří i projekt Káva od srdce. Tento rok se bude konat již pátý ročník a […]

Marie Procházková a Ilona Havlátová jsou studentky. Svůj volný čas věnují mnoha aktivitám, mezi které patří i projekt Káva od srdce. Tento rok se bude konat již pátý ročník a to v termínu od 15. do 17. září ve Velkém Meziříčí.

Kdo vás ještě vůbec nezná, co si má představit pod projektem Káva od srdce?

Káva od srdce je víkendová akce pro veřejnost, kterou organizují mladí skauti. Jednou za rok oslovíme místní rodinu, které by se hodila finanční podpora, většinou se jedná o rodiny s hendikepovaným dítětem. Potom si celý víkend „hrajeme na klasickou kavárnu“ – tedy nabízíme kávu, domácí zákusky, limonády a další. Návštěvníci házejí své příspěvky do kasiček a celý výtěžek pak putuje této rodině.

Káva od srdce

Jak jste se k myšlence pořádat takovou událost dostaly a kdo za ní všechno stojí?

Bylo nám osmnáct a trochu jsme se nudily. Tak jsme já a Ilča přinesly do našeho skautského střediska nápad uspořádat akci pro veřejnost, která bude přínosem nejen pro nás. Nápadu se chytla spousta nadšených lidí (dalo by se říci puberťáků) a nakonec jsme společnými silami vytvořili akci plnou radosti. Koneckonců jsme skauti a naším posláním je „dělat svět o trochu lepším místem“. 

Koho jste vybrali pro letošní rok a jak se rozhodujete při výběru?

Letos Kavárnu věnujeme třináctileté Terezce, která žije s mozkovou obrnou a pohybuje se pomocí vozíčku. Potřebuje nákladné fyzioterapie, které jí pomáhají být samostatnější. Při výběru se řídíme čistě tím, o které rodině se dozvíme jako první.

Kontaktují vás často rodiny, aby byly právě ony vybrány pro daný rok?

V uplynulých letech jsme měli problém vůbec najít nějakou rodinu, která by měla o spolupráci zájem. Pojí se s ní totiž nějaká úroveň medializace, která je nezbytná k dosažení našeho účelu a je samozřejmé, že ne každý se chce s touto vidinou zapojit. Letos jsme však dali veřejně nabídku, že hledáme rodinu a postupně se nám ozvalo asi pět lidí, kteří o někom z Meziříčí vědí, takže do příštích ročníků víme, koho zkusit oslovit.

Kolik návštěvníků projde přes vaši kavárnu za daný termín konání?

Vůbec nemáme představu kolik návštěvníků se u nás za víkend objeví. Máme dohromady zhruba šedesát míst k sezení a často se stane, že jsme zcela zaplnění. Někdo se pak objeví třeba i několikrát za víkend. Jediné, co nám může napovědět o množství návštěvníků, jsou výtěžky, které za poslední dva ročníky byly 227 000 Kč a 229 000 Kč.

Káva od srce

Kde čerpáte prostředky k uspořádání této dobročinnosti?

Vše obstaráváme z darů dobrosrdečných lidí a sponzorských darů firem. Zázemí nám poskytuje římskokatolická farnost Velké Meziříčí, veškerou zásobu kávy pražírna Mamacoffee, stoly a židle hasiči města z Velkého Meziříčí, nádhernou výzdobu Krámek u Marušky, veškerý tisk firma Xart a mnoho dalších. Zákusky pečou maminky od skautských dětí a další nadšenci, kteří nás chtějí podpořit. Lidí, kteří se takto na akci podílejí, by byl opravdu dlouhý seznam.

Na jaký program se mohou návštěvníci těšit tento rok? 

Letos vás srdečně zveme a budeme se na vás těšit v tyto dny. Začínáme v pátek 15. září v 16 hodin a skončíme v deset večer. V sobotu 16. září můžete dorazit již na snídaňovou kávu v 9 hodin a společně můžeme zavírat večer dveře kavárny v deset hodin. Neděle 17. září bude lákat vůně kávy také již od 9 hodin a zakončíme celou kavárnu posledním šálkem kávy a rozloučením v podvečer v pět hodin. Doprovodný program máme rozšířený i o večerní posezení s hudbou. V pátek v 18:00 nám zahraje duo PoZemi, zpěvačka Betty Pospíšilová a kytarista Honza Zemánek. V sobotu večer vytahujeme kytary a jdeme si po skautsku jen tak zahrát a zazpívat. Během dnů nabízíme kávu, limonádu, domácí zákusky a další. Pro děti máme po celý víkend připravený dětský koutek s omalovánkami a hrami, nebo dílničku, kde si ozdobí technikou malování hrneček, který si odnesou na památku domů.

Děkuji za rozhovor.

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka