Hry jsou navrženy tak, aby podporovaly týmovou spolupráci, strategické myšlení, kreativitu a komunikaci mezi dětmi, říká Mirča Škárková, předsedkyně spolku Kulíšek Najít správný tábor pro děti je někdy složité. Každé […]

Hry jsou navrženy tak, aby podporovaly týmovou spolupráci, strategické myšlení, kreativitu a komunikaci mezi dětmi, říká Mirča Škárková, předsedkyně spolku Kulíšek

Najít správný tábor pro děti je někdy složité. Každé dítě má jiné zájmy. Někteří mají rádi sporty, jiný zase umění, dobrodružství. A proto je vždy dobré se o tom poradit se svými rodiči. Jak najít vhodný tábor pro dětí, co se na táboře mohou naučit a jak vypadá den na táboře jsem mluvil s předsedkyní spolku Kulíšek Mirčou Škárkovou, se sídlem ve Žďáře nad Sázavou.

Jak najít správný tábor pro děti?
Hledání správného tábora je vždy docela složitý proces, protože každý rodič chce pro své děti spoustu zábavy, a ještě více bezpečí, je potřeba zvážit několik faktů, které vám mohou pomoci najít tábor, který bude odpovídat vašim potřebám.  Přemýšlejte o tom, co byste chtěli získat z tábora. Zvažte aktivity, které vás zajímají, například sport, umění, dobrodružství, vědu nebo jazykové dovednosti. Myslete také na délku a umístění tábora. Určete si finanční limit, který jste ochotni investovat do tábora. Najděte si recenze a reference od lidí, kteří měli zkušenosti s daným táborem nebo prohledejte internetová fóra, sociální sítě nebo webové stránky. Nejlepší je zavolat na uvedený kontakt tábora, většinou to je hlavní vedoucí. Zeptejte se na program, aktivity, věkové skupiny, instruktory, stravování, ubytování a bezpečnostní opatření. Pokud máte speciální potřeby, například alergie, zdravotní nebo stravovací omezení, informujte se u tábora, zda jsou schopni poskytnout odpovídající podporu a péči. Zjistěte si o renomé tábora. Má-li tábor dlouholetou historii a pozitivní zpětnou vazbu, může to být dobrý znak kvality. 

Co se na táboře děti naučí?
Program tábora je plný různých aktivit, které jako celek zapadají do děje jedné celotáborové hry a navazují dějově na příběh mohu zmínit např. Stavba základny. Týmy dětí soutěží v tom, kdo postaví nejlepší a nejpevnější týmovou základnu. Budou muset spolupracovat a využívat své kreativní schopnosti. Tato hra pomůže dětem seznámit se navzájem a začít budovat týmový duch. Jako další osvědčená klasika je „Dobývání vlajky.“ Týmy se snaží dobýt vlajku proti týmu, která je umístěna ve strategicky na jejich základně. A do třetice jako stálici bych vybrala hru „Tajemný úkol.“ Týmy dostanou tajný úkol, který musí splnit během dne, aniž by protihráči zjistili, co to je.  Jsou zaměřené na rozvoj dětských dovedností a zároveň na zábavu. Máme připravené například různé výtvarné workshopy, ve kterých děti mohou rozvíjet svou kreativitu a umělecké schopnosti. Sportovní aktivity jsou také důležitou součástí programu tábora, kde děti budou mít příležitost hrát fotbal, vybíjenou a další oblíbené kolektivní sporty, se kterými se běžně nesetkají (kin-ball, spikeball a další).

Kde se váš tábor nachází?

Náš tábor se nachází v malebné přírodě na Vysočině, nedaleko krásné obce Pavlov, daleko od rušného městského života. Leží v mírně kopcovitém terénu, kde okolo je spousta lesů a rybníky, kdy krajina nabízí nespočet možností pro outdoorové aktivity. Náš tábor je ideálním místem pro ty, kteří si přejí uniknout do přírody a zažít dobrodružství.

Jaké dovednosti a zkušenosti mohou být získány díky účasti na tematickém táboře?
Našemu táboru dodává jedinečnost a originalitu svůj děj her. Skvělý děj her může přinést nový rozměr do táborového zážitku a zvýšit angažovanost a nadšení dětí. Hry jsou navrženy tak, aby podporovaly týmovou spolupráci, strategické myšlení, kreativitu a komunikaci mezi dětmi. Mohou se jednat o dobrodružné hry s tajemstvím, kde děti musí spolupracovat a rozluštit hádanky či najít ukryté poklady. Taktéž mohou být součástí her i prvek fiktivního světa, ostatně to letos v rámci téma Hvězdné brány bude mnoho, kde děti přebírají role hrdinů a vykonávají různé úkoly a mise. Děj her bývá provázán s přírodními prvky okolí. Například mohou děti vyrazit na dobrodružnou cestu za objevem ztraceného pokladu, který se nachází někde v okolních lesích a loukách. Během hry budou muset spolupracovat, řešit logické úkoly a překonávat překážky, aby se jim podařilo najít a odhalit tajemství pokladu. Cílem těchto her je nejenom poskytnout dětem zábavu, ale také rozvíjet jejich dovednosti a schopnosti, jako je spolupráce, kreativita, strategické myšlení a komunikace. Děti se tak při hraní her mohou nejen bavit, ale také se učit důležité dovednosti, které jim budou prospěšné i v jejich každodenním životě.

Jak probíhá den na táboře?

Den na táboře může vypadat různě v závislosti na typu her v daný den, programu a aktuálních aktivitách. Nicméně zde je obecný scénář, jak probíhá náš táborový. Ranní vstávání, rozcvička a hygiena: Jak nejlépe se rozproudit než ranním protažením a nějakou to kolektivní hrou.Snídaně: Po hygieně následuje společná snídaně, kde děti sejdou do jídelny a dostanou energii na nadcházející aktivity. Ranní program: Po snídani se začíná ranní program, který může zahrnovat různé aktivity bodované do celotáborové hry. Dopolední svačina: Mezi ranním programem a dalšími aktivitami je čas na dopolední svačinu, kdy děti dostanou malé občerstvení, aby udržely energii. Dopolední program: Následuje další bodovaná hra. Může se jednat o speciální aktivity, jako jsou, tvůrčí dílny, sportovní turnaje, dobrodružné hry nebo výukové aktivity. Oběd: Po dopoledním programu se podává oběd, který zahrnuje polévku a hlavní jídlo. Odpolední klid a odpočinek: Po obědě následuje odpolední klid a odpočinek, který slouží k regeneraci a nabrání sil. Někdy se děti mohou věnovat individuálním činnostem nebo si odpočinout ve svých stanech. Odpolední program: Po odpočinku následuje odpolední program, který může být opět různorodý. Střídáme obvykle hry a soutěže. Odpolední svačina: Mezi odpoledním programem a večerními aktivitami je čas na odpolední svačinu, aby si děti opět doplnily energii. Večerní program: Večerní program může zahrnovat táborové hry, ohňové ceremoniály, zábavné večery, taneční party nebo posezení u táborového ohně. Večeře: Po večerním programu se podává večeře, která zahrnuje lehké jídlo aby se všem krásně spalo.Večerní hygiena a noční klid: Před spaním je čas hygienu a přípravu dětí na spánek. Máme přesně stanovený čas, kdy je třeba jít spát. Toto je scénář, jak vypadá náš běžný táborový den. Program a aktivity se mohou lišit v závislosti na konkrétním dni.

Jak připravujete hry?

Příprava táborových her je klíčovým krokem, který zajistí, že hry budou zábavné, bezpečné a vhodné pro účastníky tábora. Začínáme tím, že si položíme otázku, jaký je cíl hry. Chcete podpořit týmovou spolupráci, fyzickou aktivitu, kreativitu nebo soutěživost? Jasně definovaný cíl nám pomůže lépe naplánovat průběh hry. Hru zacílíme na konkrétní místo v okolí tábora, které je vhodné pro danou hru. Vytvoříme jednoduchá, ale jasná pravidla a pokyny pro hru. A hlavně v kolektivu vedoucích všechny hry vyzkoušíme, abychom zjistili, zda je hra dostatečně zábavná a zda splňuje svůj cíl a taky případně vyladíme pravidla.

+ posts

redaktor