Jan Jánský narozený 3. dubna 1873 v Praze na Smíchově byl český neurolog, psychiatr, sérolog a objevitel čtyř krevních skupin. Jeho píle a vytrvalost ho dovedla k objevu, že lze […]

Jan Jánský narozený 3. dubna 1873 v Praze na Smíchově byl český neurolog, psychiatr, sérolog a objevitel čtyř krevních skupin. Jeho píle a vytrvalost ho dovedla k objevu, že lze lidskou krev rozdělit do čtyř skupin. Byl také propagátorem dárcovství krve a na jeho počest je dobrovolným dárcům krve v Česku i na Slovensku udělována medaile Profesora MUDr. Jana Jánského. Zemřel v pouhých čtyřiceti osmi letech v roce 1921.

Česká pošta uvedla do prodeje k tomuto výročí známku

Ať už děti nebo dospělí, všichni filatelisté, si tak mohou od 15. března 2023 v e-shopu či na přepážkách České pošty zakoupit do své sbírky z edice Osobnosti, známku vyobrazeného Jana Jánského. Portrét je společně se čtyřmi znaky krevních skupin A, B, 0 a AB na červeno bílém podkladě. Autorkou výtvarného návrhu této ceniny s nominální hodnotou dvaceti sedmi korun je Lenka Vojtová, která použila při přípravě počítačovou grafiku. Česká pošta tímto gestem chce vyjádřit poctu českému objeviteli.

Výroční mince od roku 2021

Česká národní banka vydala pamětní stříbrnou dvousetkorunu ke stému výročí úmrtí Jana Janského. Numismatikové tak od 8. září 2021 si mohli minci do své sbírky pořídit přímo na portálu České mince. Celek sběratelské mince v sobě ukrývá mnoho komponentů. Na lícní straně je vyobrazena kapka krve. Rozdělena je označením symboly 200, Česká Republika a Kč na čtyři části, v kterých můžeme nalézt označení krevních skupin. Kdo je opravdovým znalcem rozpozná i znak Č a M, který skrývá zkratku České mincovny a písmeno H, které je iniciál autora dvousetkoruny Jiřího Hanuše, Dis. Na rubové straně je vyobrazen sám Jan Jánský s římskými číslicemi IV, kterými byla původně označována skupina AB. Dále zde můžeme najít letopočty 1921 – 2021 a celé jméno Jan Jánský. Pod portrétem se nachází značka autora rubové strany dvousetkoruny Asamata Baltaeva, Dis.

Darováním krve nejen že můžeš zachránit život, ale i získat medaili

Věk je sice omezený a to od osmnácti do šedesáti pěti let. Váhová hranice dárce je také stanovena a to minimálně padesát kilo. Pokud člověk projde vyšetřením, správně vyplněnými dotazníky a na pohovoru s lékařem mu bude schváleno darování krve, tak již nebrání nic tomu, aby člověk mohl začít chodit na pravidelné odběry, za které může získat ocenění. Za první odběr dostanete ocenění Krůpěj krve. Deset odběrů si zaslouží ocenění bronzové, dvacet stříbrné a čtyřicet zlaté medaile Profesora MUDr. Jana Janského. Ocenění Zlatý kříž ČČK (Český červený kříž) třetí třídy se uděluje za osmdesát odběrů, druhé třídy za sto dvacet a první třídy za sto šedesát odběrů. Kdo projde dvě stě padesáti odběry, zaslouží si ocenění nejvyšší a to v podobě plakety ČČK Dar krve – Dar života. I jedno darování krve může zachránit až čtyři lidské životy. Transfuzních odběrových míst na Vysočině je hned několik a to v Pelhřimově, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Havlíčkově Brodě a v Třebíči.

Zdroj úvodní fotografie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Jansk%C3%BD

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka