Lenka Maloušková svůj volný čas rozděluje mezi mnoho aktivit a jednou z nich je i působení v loutkovém divadle ve Velké Meziříčí v Jupiter clubu. Společně se souborem většinou hraje […]

Lenka Maloušková svůj volný čas rozděluje mezi mnoho aktivit a jednou z nich je i působení v loutkovém divadle ve Velké Meziříčí v Jupiter clubu. Společně se souborem většinou hraje jen pohádky pro děti, avšak jednou se jim podařilo nacvičit pro dospělé hru Sluha dvou pánů. Tato zkušenost pro ně byla zajímavá, ale velmi náročná.

Jak ses k loutkovému divadlu dostala a jaká je tvá role v souboru?

Přivedla mě do souboru babička, stejně jako moje sestry. Jedna z nich je od roku 2010 vedoucí celého souboru. Jako začínající člen jsem vodila menší role, později jsem většinou propůjčovala svůj hlas princeznám či malým děvčátkům. Dnes mám nejčastěji roli vodiče, tedy vodím loutky. Dále pomáhám s přípravou pohádky, stavění scén, chystání loutek, rekvizit a další věci, které jsou potřeba.  Někdy se naskytne, že mám roli nápovědy či režie, ale to jen výjimečně.

Věnuješ se této aktivitě dlouho?

V prostředí loutek jsem se pohybovala už od malička. Moje babička byla členkou souboru a tak mě brala s sebou do divadla. Aktivní členkou jsem se stala v osmi letech, kdy jsem začala poprvé vodit loutky. Jako první to byla zvířátka, či duch. V loutkovém divadle působím už dvacet jedna let.

Mají i loutková divadla své sezóny, nebo pro své diváky hrajete celý rok?

Sezóna loutkového divadla probíhá od září do března. Představení se hrají každých čtrnáct dní v sobotu, vždy se hraje jedna pohádka dvě soboty po sobě. Tedy dohromady za sezónu se odehraje šest pohádek. 

Vaše domovská scéna je ve Velkém Meziříčí. Jezdíte se svými představeními i do jiných měst?

Nejčastěji hrajeme na malé scéně v Jupiter clubu, která byla celá postavená přímo pro tento typ loutek. Máme tam veškeré zázemí, které potřebujeme. Ale vyjíždíme i například do okolních vesnic. Hráli jsme v Jabloňově, v Otíně a v Třešti. Několikrát jsme se zúčastnili Humpolecké marionety.  

Loutkovému divadlu se věnuješ ve svém volném čase, nebo je to tvoje hlavní pracovní činnost?

Loutky jsou můj velký a celoživotní koníček. Celý soubor funguje jako zájmový útvar, tedy to děláme v našem volném čase a bez nároku na honorář. Prostě nás to baví.  

Kolik vás v souboru je a jaké jsou ostatních role?

Nyní je v souboru přibližně dvacet lidí. Počet se moc nemění, většina lidí působí v souboru již několik let. Nejdéle působícím členem je jeden ze zakladatelů loutkového divadla, který v souboru stále aktivně hraje, a to již přes sedmdesát let. Dále tam máme vedoucí souboru, také zvukaře a osvětlovače v jedné osobě, jeden člověk vždy dělá nápovědu, to znamená, že napovídá vodičům, kdy mají vejít s loutkou, kdy odejít a podobné věci. Zbytek se dělí na vodiče a mluviče. Vodiči ovládají loutky a mluviči jim propůjčují svůj hlas. Většina z nás umí oboje, jak vodit tak i mluvit.         

Co děti nejvíce baví na představení a jaká loutka je nejoblíbenější?

Rozhodně Kašpárek, který je nejčastěji používaný, protože ve většině pohádek účinkuje. Pokud v pohádce Kašpárek nemá roli, vždy alespoň děti na začátku přivítá a na konci se rozloučí. Děti se na Kašpárka vždy těší nejvíce. Jinak mají děti rády pohádky se zvířátky anebo klasické pohádky, jako Perníková chaloupka, Červená karkulka a jiné. Také děti baví, když se nám stane nějaká nehoda. Občas se stane, že spadnou kulisy, nebo se nějaké loutce během představení strhne nějaký ten provázek.

S dětmi je to někdy radost i starost. Máš vtipnou historku z vašich představení, nebo za dobu konání stal se i třeba nějaký úraz v takovém divadle?

Úraz ne, ale pamatuji si několik příhod, které se nám staly během představení. Samozřejmě pro děti a rodiče je to často zábavné, pro nás trochu stres. Nejhorší asi je, když se uprostřed představení urve loutce hlava. Najednou má ta loutka oddělenou hlavu od těla a ta visí pouze na provázkách. S tou loutkou se bohužel to představení musí dohrát, protože oprava není vůbec jednoduchá. 

Děláte třeba něco i mimo představení, jako nějaký loutkový kroužek, kde by děti mohly si loutky osahat a dozvědět se jak pracovat v zákulisí, nebo něco podobného?

Loutkový soubor funguje jako zájmový útvar, to znamená, že kdokoli by měl zájem a chtěl se stát členem, může přijít a podívat se jak to u nás funguje. Ovšem naučit se vodit loutku trvá opravdu několik let. Z počátku se musí hodně trénovat a k těm velkým rolím se pomalu dopracovat. Pokud ale děti mají zájem se k nám do zákulisí podívat, naše dveře jsou vždy otevřené po představení a děti s rodiči můžou přijít za námi.

Děkuji za rozhovor

zemanova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka