V průběhu března proběhnou na pěti středních školách na Vysočině „školní fóra“. Jedná se o diskusní setkání studentů, která mají za cíl povzbudit mladou generaci k aktivnímu zapojení do otázek rozvoje […]

V průběhu března proběhnou na pěti středních školách na Vysočině „školní fóra“. Jedná se o diskusní setkání studentů, která mají za cíl povzbudit mladou generaci k aktivnímu zapojení do otázek rozvoje školy a města, kde žijí.

Zapojení do veřejného života

Rada dětí a mládeže kraje Vysočina, Národní síť zdravých měst a Kraj Vysočina spojují síly a rozjíždění na Vysočině aktivity vedoucí k výraznějšímu zapojení mladých lidí do veřejného života. Školní fóra nejsou diskuse k předem připraveným námětům nebo dokumentům. Cílem akcí je získat co nejširší zpětnou vazbu od dětí a mládeže, náměty ke zlepšení dané školy, ale zejména také jejich města či obce.

Investice do budoucnosti aktuálně na pěti školách

Je důležité ukázat studentům, že mladí lidé mohou spolurozhodovat o dalším rozvoji školy nebo obce, a že svojí vlastní aktivitou mnoho hodně změnit. Dnešní studenti, jsou budoucí zastupitelé, starostové nebo poslanci. Proto je důležité, věnovat se participaci – tedy aktivnímu zapojení do spolurozhodování – už na školách. Mladí lidé si tak mohou osvojit principy zdravé diskuse, pochopí zákulisí fungování školy nebo města, naučí se uvažovat o reálných možnostech a prioritách… Získají tak celou řadu užitečných poznatků a dovedností. To je nezbytná součást vzdělávání a velká investice do budoucnosti.

V březnu proběhne na Vysočině pět školních fór. Konkrétně v Havlíčkově Brodě na gymnáziu a střední zdravotnické škole, v Třebíči na obchodní akademii a katolickém gymnáziu a na gymnáziu v Pacově.

Možnost financování

Díky programu Mládež kraji dostanou účastníci školních fór možnost získat finanční prostředky a některé ze svých nápadů tak přímo realizovat.

Školní fóra na Vysočině také probíhají v rámci projektu „PART-NET“, podpořeného grantem z fondů EHP 2014-2021“.

+ posts

šéfredaktor