V České republice máme spoustu milých vánočních tradic, některé rodiny je dodržují míň, některé si na mě potrpí víc. Hodně z českých tradic je nám známých, ikdyž je třeba přímo […]

V České republice máme spoustu milých vánočních tradic, některé rodiny je dodržují míň, některé si na mě potrpí víc. Hodně z českých tradic je nám známých, ikdyž je třeba přímo nedodržujeme. Snad každý by uměl vysvětlit, proč se rozkrajuje jablíčko nebo co se zjišťuje litím olova. Možná by pro vás mohlo být zajímavé, jaké tradice se dodržují v jiných koutech světa...

Možná vás překvapí styl výzdoby na Ukrajině. Je totiž zvykem dávat na stromeček umělého pavouka a pavučinu. Ukrajinci také věří, že pokud najdete na Štědrý den pavučinu, budete mít štěstí. To by mohlo být dobrou záminkou, proč nepřehánět vánoční úklid, a schoulit se raději s horkým čajem k pohádce…

Typickým vánočním jídlem jsou lokše. O těch jste možná slyšeli, jsou podobné palačinkám. Tradice velí, aby s tímto jídlem otec rodiny pořádně mrštil o strop. A nejen to, čím víc těsta se přilepí, tím víc štěstí bude rodina další rok mít. 

Pokud jste příznivci sauny, možná bysme ocenili Vánoce v Estonsku. Tam totiž lidé věří na vánoční saunové skřítky. Chodí do sauny a společně tam odpočívají. 

Dánové se na Štědrý večer trénují v trpělivosti. To proto, že tradičně vánoční dárky balí do vrstev balicího papíru. Jak jste na tom vy, preferujete rafinované balení, a nebo se rádi dostanete k dárku co nejrychleji? 

Sportují všichni lidé, včetně Santy Klause!

Ve Venezuele jsou Vánoce pro některé věřící tak trochu sportovním obdobím. Už od 16. prosince až do Štědrého dne chodí na brzké ranní mše. Tedy vlastně na ně spíš jezdí – na bruslích. Při té příležitosti jsou dokonce uzavřené některé cesty, aby byli věřící bruslaři v bezpečí. 

Why Venezuelans roller skate to mass on Christmas Eve | Metro News
Jízda na vánoční mši, foto: metro.co.uk

Ve Švýcarsku nosí dárky Santa Klaus, což není nic tak neobvyklého. Jakoby ale neměl už tak dost práce, v této zemi se konají ještě Olympijdské hry, ve kterých každoročně soupeří stovky Santa Klausů. A to hned v několika disciplínách, například ve zpěvu, tanci, lezení po komínech… Není to tedy nic jednoduchého, ale zúčastnit se může kdokoli z celého světa, komu bylo 18 let a bere roli Santy opravdu vážně. 

Santa Klaus si neoddychne ani na Hawai. Tamní lidé jsou celoročně velmi aktivní, každý, kdo má možnost, pravidelně surfuje a podobně. Stejně tak je to i na Vánoce, které lidé tráví na pláži, kde mají piknik. Santa všem vozí dárky na kánoi. A ta navíc není jen tak obyčejná, je červená, a táhnou ji delfíni. 

Jak jste na tom letos vy? Zkusíte vánoční shon na chvíli odložit v sauně? Možná by vás mohla zlákat i možnost hodit vánočním pokrmem o strop. Ať už ale dodržujete jakékoli tradice, snad pro vás letošní Vánoce budou plné klidu, pohody a času stráveného s blízkými lidmi.

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka