Ať vyberete variantu kupovaného, nebo budete péct doma, připravte se na vyšší částky. Ceny surovin jdou neustále nahoru. Pečení je tradice Milujete také tu vůni pečeného cukroví, když maminky, babičky […]

Ať vyberete variantu kupovaného, nebo budete péct doma, připravte se na vyšší částky. Ceny surovin jdou neustále nahoru.

Pečení je tradice

Milujete také tu vůni pečeného cukroví, když maminky, babičky a děti se společně sejdou před Vánocemi v kuchyni a pod jejich rukama projde nespočet plechů na pečení a několik druhů těst? Recepty, které se předávají z generace na generaci, kdy ty nejlepší vanilkové rohlíčky máte právě vy, protože každý má svůj fígl při pečení. Historie by nás zavedla přibližně až k 16. století, kdy se dětem dávaly postavičky z ovoce, postupem času se měnily suroviny i podoba.

Zajít koupit ušetří čas, ale ne peněženku

V dnešní době člověk více slýchá, já letos nepeču, cukroví koupím. Avšak čas to sice ušetří, ale připravte se na to, že si připlatíte. Je rozdíl, zda budete nakupovat cukroví v obchodních řetězcích, nebo od soukromého cukráře. Lidé raději sáhnou po cukroví, které nejde tovární výrobou, protože je prý chutnější. Ceny jsou různé, za jedno kilo cukroví si od různých cukrářů z různých krajů můžete zakoupit v cenovém rozmezí 150-700 korun. Je však potřeba si dané cukroví objednat s předstihem, protože prodejci dost často mají stop stav objednávek hodně brzo a pak vám nezbude nic jiného, než sáhnout i po variantě v obchodních řetězcích, či si upéct to svoje doma.  

Domácí cukroví, foto: archiv Lucie Zemanové

Není cukroví jako cukroví

Perníčky, linecká kolečka, kokosové kuličky, medvědí tlapky a další cukroví, které nesmí chybět na prostřeném vánočním stole, si rádi dopřejí v každé domácnosti. Jenže každá rodina má jiný recept, i když jsou všechny tak obdobné, cukroví je vždy chuťově jiné, ať už navštívíte sousedy nebo babičku. Proč to cukroví nemám stejný, když mám od tebe recept? Na tuto otázku se ptá spousta hospodyněk a odpověď je tak jednoduchá. Není mouka, jako mouka, protože recepty někdy mohou být klamně napsané. Pokud je někde napsáno mouka, člověk sáhne většinou po hladké, ale může to být obyčejná hladká, či špaldová, nebo jiná. Lišit se může i kvalita různých značek a to v receptech se většinou nepíše, jakou cukráři používají a dost často se také sáhne po té levnější, než dražší variantě, proto se může lišit chuť i kvalita. Dalšími takovými možnostmi může být použití jiného tuku, nebo i třeba místo opravdového vanilkového lusku, náhrada aroma vanilky. Může se stát, že každá trouba peče jinak, je rozdíl zda použijete troubu u kamen, nebo elektrickou troubu, babičky rády pekly v troubě u kamen, kde se pečlivě přikládá dřevem. Dnešní doba si však žádá elektrickou troubu, která je ve většině domácnostech. Je potřeba si dávat pozor na zvolený čas, protože každá trouba je jiná a jinak hřeje a peče, v dobře napsaném receptu většinou cukráři udávají, jakou troubu s programem a jaký čas používají. Proto není cukroví, jako cukroví, každý ho máme jiné, pokud není tedy koupeno z jedné tovární výroby. I když neustále ceny surovin stoupají, lidé si to svoje oblíbené rádi upečou v pohodlí domova, i kdyby si měli dopřát jen jeden druh. 

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka