„Díky pandemii se nasvítila situace dětí, které na tom nebyly dobře už před ní. Do podobných potíží se ale během uzávěry škol dostala řada dalších dětí, které například náhle zůstaly […]

„Díky pandemii se nasvítila situace dětí, které na tom nebyly dobře už před ní. Do podobných potíží se ale během uzávěry škol dostala řada dalších dětí, které například náhle zůstaly bez kontaktu se školou,“ říká ředitel Sociálních a vzdělávacích programů Člověka v tísni Jan Černý. Kromě zaběhlé podpory rodin a dětí v tíživé situaci se organizace během covidové epidemie zaměřila na technické propojení dětí se školou a jejich podporu při vzdělávání. Se zvládnutím nových problémů ale pomáhala i učitelům a asistentům pedagoga prostřednictvím online kurzu a představila aplikaci pro předcházení rizikům kyberšikany. Všechny tři projekty se teď dostaly do finále ceny EDUína.

Doučujte.cz: Budujeme komunitu doučovatelů

„Snažíme se využít naše zkušenosti z dlouhodobé podpory dětí při vzdělávání a zároveň reagovat na aktuální problémy, se kterými se setkáváme,“ vysvětluje Jan Černý princip, na kterém stojí nový web doucujte.cz, který je jedním z projektů postupujících do finálové desítky EDUíny. Kromě metodické podpory pro výuku jednotlivých předmětů sdílí organizace na webu své know-how, jak doučovat. „Doučovatelé na webu najdou tipy na to, jak si nastavit hodinu, jak udržet motivací dětí, přistupovat k chybám, ale i materiály, které pomůžou pochopit, co obnáší sociální vyloučení,“ uvádí. 

Web se zaměřuje i na specifika online doučování a budování komunity doučovatelů, které podle něj mohou do budoucna pomáhat s podporou dětí i v místech, kam by mohlo být pro dobrovolníky složité dojíždět. „Věříme, že díky technologiím a platformám na podporu doučování se podaří překlenout místní nedostupnost dobrovolníků a dětem tak budou moci dlouhodobě pomáhat třeba i studenti pedagogických oborů z druhého konce republiky,“ popisuje ambice vybudovat komunitu doučovatelů, kteří budou sdílet své zkušenosti. 

Kromě doučování web nabízí i zápůjčky IT techniky. Od letošního školního roku převzal Člověk v tísni správu sbírky počítačů, kterou dříve koordinovalo Česko.Digital. „S půjčováním počítačů máme dobré zkušenosti, škody jsou skutečně minimální a benefity pro děti jsou významné. Je to levná podpora s ohromným potenciálem,“ komentuje zkušenosti se zajišťováním připojení a půjčováním IT techniky rodinám.

S asistenty k lepší škole: I učitelé se učí online

Uzavření školy zkomplikovalo život nejen dětem, ale i učitelům. „Převedli jsme proto stávající kurzy do online podoby a vytvořili nové. Jedním z nich je i online kurz S asistenty k lepší škole,“ popisuje Jan Černý, jak jednotlivé týmy v organizaci zareagovali na pandemii. Přes svůj název není online kurz určen výhradně asistentům pedagoga, je vhodný i pro učitele a další pracovníky, kteří ve školách pomáhají s podporou dětí ohrožených sociálním vyloučením. Zájem o kurz je poměrně velký, aktuálně má 1200 absolventů a 500 lidí jej studuje. 

Celý článek dostupný na: https://www.eduzin.cz/trendy-ve-vzdelavani/eduina-2021/pandemie-zesilila-nektere-drivejsi-problemy-a-donutila-nas-hledat-nova-reseni-tri-projekty-cloveka-v-tisni-jsou-ve-finale-ceny-eduina/

krskova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka